27 yıl önce iş ve inşaat makineleri sektörüne yönelik olarak çıkardığı Makina Market dergisi ile yayıncılık sektörüne giriş yapan Apa Yayıncılık, 6 dergi ile sektördeki büyümesini sürdürüyor.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

Türk şirketi 77 İnşaat, Afganistan’daki enerji yatırımlarına bir yenisini ekledi

Afganistan’da Ağustos 2021’de meydana gelen yönetim değişikliği sonrası ülkeden ayrılmayıp buradaki yatırımlarını sürdüren Türk şirketi 77 İnşaat, yeni enerji projesinin temelini attı.

77 İnşaat, diplomatik misyonlar ve Afganistan geçici hükümeti mensuplarının yoğun katılımları eşliğinde Kabil’in Surubi ilçesinin Naglu bölgesinde 300 dönüm arazi üzerine inşa edeceği 22,75 megavat kurulu kapasiteli güneş enerji santralinin temelini attı. 1 yıl içerisinde faaliyete geçmesi beklenen güneş enerji santrali senelik 43 gigawatt saat enerji uretimi ile başkent Kabil de dahil olmak üzere çevre illerde binlerce ailenin ihtiyacını karşılaması bekleniyor. 77 İnşaat, 20 yıl boyunca söz konusu santralin işletmesini üstlenecek.

Tören yoğun katılım ile gerçekleşti

Temel atma törenine Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği Maslahatgüzarı ve Misyon Şefi Cenk Ünal, 77 İnşaat Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Ciliv, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Afganistan Ofisi Genel Müdürü Dr. Muhammed Said El-Ayaş, Emekli Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, Afganistan geçici hükümeti mensupları, Başbakan Yardımcısı Molla Abdulgani Birader, Göç ve Geri Dönüşler Bakan Vekili Halilurrahman Hakkani, Afganistan Ulusal Elektrik Şirketi Brişna Genel Müdürü Abdulbari Ömer ile çok sayıda yetkili ve personel katıldı.

“Bu tür projeler dışa bağımlılığımızı azaltacaktır”

Afgan yetkililer konuşmalarında Afganistan’da uzun yıllar süren çatışmalı ortam sonrası güvenlik ve istikrarın sağlandığını, bundan sonra kalkınma projelerine ağırlık verileceğini aktardı. Afganistan geçici hükümeti Başbakan Yardımcı Vekili Molla Abdulgani Birader, Afganistan’ın enerjide dışa bağımlı olduğunu ve bütçesinin büyük bir kısmını buna harcadığını söyledi. Altyapı projeleriyle ülke ekonomisini kalkındırmaya odaklandıklarını aktaran Birader, “Bu proje hem ülkemizin kalkınmasında hem de yenilebilir enerji kaynağı sağlama açısından çok önemli. Bu tür projeler dışa bağımlılığımızı azaltacaktır” dedi.

Diğer Türk firmalarına örnek oluşturacak

Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği Maslahatgüzarı ve Misyon Şefi Cenk Ünal, Afgan halkının ihtiyacını giderecek projelerde Türk inşaat şirketi 77 İnşaat’ın böylesi önemli yatırımlara imza atmasının kendisini son derece mutlu ettiğini söyledi. Ünal, “Afganistan geçirdiği kırk yıllık savaşlar nedeniyle geride kaldı, altyapısı zarar gördü ancak şu an atılan ciddi adımlarla, altyapı adımlarıyla bu geride kalmışlık giderilmeye çalışılıyor. Afganistan’ın ihtiyaçlarının karşılanması için gerçekten önemli projeler yürütülüyor. 77 İnşaat’ın bu itibarlı çalışmaları, Afganistan’ın gelişmesi için attıkları adımlar diğer Türk firmaları için de örnek teşkil ediyor” dedi.

Türk firmalarında Afganistan’a yönelik ilginin arttığını belirten Ünal, daha fazla Türk firmasının burada yatırım yaparak Afganistan’ın kalkınmasında ve iki ülke ilişkilerinin gelişmesinde önemli roller üstlenmesini umduğunu aktardı.

Yeni projeler için görüşmeler sürüyor

77 İnşaat Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Ciliv ise, Afganistan’ın enerji potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirterek, yabancı, Türk ve Afgan yatırımcılara burada iş yapma çağrısı yaptı. Ciliv, “Afganistan’ın dostu ve nice yatırım projeleri olan şirket olarak bu ülkenin kalkınması ve Afgan halkının refah düzeyini artırmasına fayda sağlayacak her projede ‘Afganistan’ın gelişmesi ve kalkınması için yanındayız’ sloganıyla Afganistan yöneticileriyle omuz omuza çalışmaya hazır olduğumuzu bildiririz” diye konuştu.

Ciliv, çeşitli başka projelerin de hayata geçirilmesi için Afganistan yönetimiyle görüşmelerin sürdüğünü aktardı. Afganistan’daki yönetim değişikliği sonrası ülkeyi terk etmeyen başlıca uluslararası şirketlerden biri olan 77 İnşaat, buradaki enerji, inşaat ve altyapı projelerini devam ettiriyor. Afganistan’ın en büyük barajlarından Kajaki Barajı’nın işletmesini de elinde bulunduran 77 İnşaat, özellikle hidroelektrik, güneş ve rüzgar enerji kaynaklarına yönelik projeler geliştiriyor.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

BAE'de 272 milyon dolarlık lüks konut projesinin temeli atıldı

SONRAKİ HABER

Google, veri merkezlerine güç sağlamak için nükleer reaktör inşa ediyor

BENZER HABERLER
Devamını Oku

TMB Temsil Heyeti’nden Irak’a stratejik ziyaret

TMB Başkanı M. Erdal Eren başkanlığındaki heyet, Bağdat’ta önemli görüşmeler gerçekleştirerek, Türk müteahhitlik firmalarının Irak’taki projeler için hazırlıklarını…