27 yıl önce iş ve inşaat makineleri sektörüne yönelik olarak çıkardığı Makina Market dergisi ile yayıncılık sektörüne giriş yapan Apa Yayıncılık, 6 dergi ile sektördeki büyümesini sürdürüyor.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

Finansal sorunlar inşaat sektörünü kısıtlayan birincil faktör olarak yerini koruyor

KPMG’nin açıkladığı İnşaat ve Gayrimenkul Sektörel Bakış 2024 1. Çeyrek raporuna göre Türkiye inşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan temel unsurlardan finansman sorunları yüzde 30,2’lik payıyla girişimleri sınırlayan birincil etken olarak öne çıktı. Finansman sorunlarının ardından gelen talep yetersizliği aynı dönemde yüzde 15,8’lik ortalamaya sahip olarak kısıtlayan faktörlerdeki yerini korudu.

KPMG Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş, geçmişi 1867 yılına dayanan, üye firmalar ağı sistemiyle 143 ülkede 265 binin üzerinde çalışanıyla faaliyet gösteriyor. Finansal hizmetler, tüketici ürünleri, otomotiv; endüstriyel sektörlerden gıda, perakende, enerji, telekomünikasyon, kimya gibi pek çok sektöre danışmanlık hizmeti sağlayan KPMG Türkiye, ülkemizde inşaat ve gayrimenkul sektörlerinin 2024 yılı 1. çeyrek durumunu ortaya koyan raporda önemli bilgiler sundu.

Finansman sorunları ve talep yetersizliği inşaat faaliyetlerini kısıtlıyor

Rapora göre inşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan temel unsurlardan finansman sorunları yüzde 30,2’lik payıyla girişimleri sınırlayan birincil etken olarak öne çıktı. 2024 yılının ilk çeyreğinde Türkiye genelinde konut satışlarının 279 bin adet ile düşüş trendini sürdürdüğü belirtiliyor. Türkiye genelinde otel doluluk oranları ise geçmiş yılların aynı dönemlerine göre paralel bir seyir izlemekle birlikte bir önceki çeyreğe oranla önemli ölçüde düşüş eğilimi gösterdi.

Rapora göre Türkiye inşaat sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin 2024 1. çeyrekte ortalama yüzde 59,4’ü faaliyetlerini kısıtlayan herhangi bir faktörün olmadığı açıklanırken faaliyetleri kısıtlayan temel unsurlardan finansman sorunları ortalama yüzde 30,2’lik payıyla girişimleri sınırlayan birincil faktör oldu. Finansman sorunlarının ardından gelen talep yetersizliği aynı dönemde yüzde 15,8’lik ortalamaya sahip olarak kısıtlayan faktörlerdeki yerini korudu.

En çok konut satışı İstanbul’da gerçekleşti

2024 yılı ilk çeyreğinde Türkiye genelinde konut satışları 279 bin adet ile düşüş trendine devam etti. Konut satışı sayısı konut fiyatlarındaki ani yükseliş, konut kredisi faiz oranlarındaki artış, krediye erişim zorluğunun devam etmesi ve ipotekli konut satışlarındaki azalışla 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 1,3 geriledi. 2024 1. çeyrekte İstanbul 48 bin ile Türkiye genelinde en çok konut satışı yapılan şehir oldu.

AVM sayısı 457’ye ulaşacak

Türkiye genelinde 2023 yıl sonu itibarıyla aktif faaliyette bulunan AVM sayısı 446 olarak kaydedilirken toplam kiralanabilir alan yaklaşık 14.010 bin metrekareye ulaştı. 2025 sonuna kadar inşaatı bitmesi planlanan 27 AVM ile birlikte toplam sayının 457’ye ulaşması, bu AVM’lerin yaklaşık yüzde 30’unun İstanbul’da olması öngörülüyor. Türkiye genelinde ciro endeksleri ele alındığında ise endeksteki artış trendi devam ediyor. AVM metrekare ciro verimlilik endeksi, 2024 yılı ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 97,2’lik nominal artış gösterdi.

Türkiye genelinde otel doluluk oranı yüzde 32 olarak kaydedildi

KPMG’nin açıkladığı rapora göre 2024 yılı 1. çeyrekte yüzde 45 ile İstanbul’da bulunan konaklama tesislerindeki doluluk 2023 4. çeyrekte yüzde 50,7 oranı baz alındığında düşme eğiliminde olsa da bir önceki yılın birinci çeyreğine göre arttı. Antalya Bölgesi’nde yabancı turistlerin de yoğun ilgisi ile 2023 4. çeyrekte doluluk oranı yüzde 47’ye ulaşmış olup 2024 1. çeyrekte yaklaşık yüzde 33 seviyesine inerek azalış gösterdi. İlk çeyrekte Türkiye genelinde otel doluluk oranı geçmiş yılların aynı dönemleri ile paralel bir seyir izlemekle birlikte bir önceki çeyreğe oranla azalış göstererek 2024 1. çeyrekte ortalama yüzde 32 olarak kaydedildi. 2024 yılı 1. çeyrekte toplam turizm geliri yaklaşık 9 milyar dolar ve kişi başı ortalama harcama 975 dolar olarak kaydedildi.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

Avrupa’da inşaat üretimi Mayıs’ta geriledi

SONRAKİ HABER

Suudi Arabistan, yeni bir şehir için çalışmalara başladı

BENZER HABERLER
Devamını Oku

TMB Temsil Heyeti’nden Irak’a stratejik ziyaret

TMB Başkanı M. Erdal Eren başkanlığındaki heyet, Bağdat’ta önemli görüşmeler gerçekleştirerek, Türk müteahhitlik firmalarının Irak’taki projeler için hazırlıklarını…