27 yıl önce iş ve inşaat makineleri sektörüne yönelik olarak çıkardığı Makina Market dergisi ile yayıncılık sektörüne giriş yapan Apa Yayıncılık, 6 dergi ile sektördeki büyümesini sürdürüyor.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

Dünyanın en büyük güneş enerjisi çiftliği, Moğolistan yakınlarına inşa ediliyor

Çin’in İç Moğolistan bölgesindeki Ordos’ta planlanan 8 GW’lık dev bir ‘dünyanın en büyük güneş enerjisi’ santrali, devlet enerji şirketi China Three Gorges Renewables Group tarafından duyuruldu. Yaklaşık 11 milyar ABD Doları maliyeti olacağı hesaplanan projenin, 200.000 dönümlük bir alanda inşa edilmesi planlanıyor.

Yapılacak yeni projenin yanında güneş enerjisi üretimine ek olarak Çin’in Sincan’daki güneş enerjisi çiftliği, 2024 yılı Haziran itibarıyla 3,5 gigawatt (GW) kapasiteyle şu anda gezegenin en büyüğü konumunda bulunuyor. Çin’in İç Moğolistan bölgesindeki Ordos’ta planlanan 8 GW’lık dev projesinde Three Gorges projede yüzde 56 hisseye sahipken, geri kalan hisse ise Moğolistan Enerji Grubu’nun elinde bulunuyor. 2027 yılında açılması beklenen çiftliğin yaklaşık altı milyon eve elektrik sağlaması bekleniyor. 11 milyar ABD Doları maliyet hesaplanan projenin 200.000 dönümlük (809 km2) bir alana yayılması planlanırken, Singapur adasından yaklaşık 100 km2, ABD’nin New York kentinden ise yaklaşık 30 km2 daha büyük olacağı belirtiliyor.

Çin, güneş enerjisinde dünyada öncü konumda

Kesin rakamlara ulaşmak zor olsa da Çin’in güneş enerjisi altyapısı inşasındaki ilerlemesi diğer ülkelere göre çok daha iyi görünüyor. Ordos tesisi tek başına tamamlandığında Birleşik Krallık’ın toplam güneş enerjisi kapasitesinin (yaklaşık 15 GW) yarısından fazlasını üretecek. Çin’in, küresel olarak üretilen 1 teravat (TW) güneş enerjisinin 300 GW’tan fazlasını kurmuş olduğu tahmin ediliyor; bu da ülkenin Dünya’nın güneş enerjisinin üçte birini üretme kapasitesine sahip olduğu anlamına geliyor. Fransa merkezli Uluslararası Enerji Ajansı, “Çin, 2023’te tüm dünyanın 2022’de devreye aldığı kadar güneş fotovoltaikleri devreye aldı ve rüzgar eklemeleri de yıllık bazda %66 arttı. Küresel olarak, güneş fotovoltaikleri tek başına dünya çapındaki yenilenebilir kapasite eklemelerinin dörtte üçünü oluşturdu” sözlerini kaydetti.

Güneş kapasitesi bakımından en yakın ikinci ülke 200 GW’ın altında olan ABD iken, üçüncü sırada 100 GW’ın altında olan Japonya yer alıyor.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

Hareket, Katar'ın dev LNG projelerinde güçlü bir oyuncu olma yolunda ilerliyor

SONRAKİ HABER

Doka'nın öncü çalışması meyvelerini verdi

BENZER HABERLER
Devamını Oku

TMB Temsil Heyeti’nden Irak’a stratejik ziyaret

TMB Başkanı M. Erdal Eren başkanlığındaki heyet, Bağdat’ta önemli görüşmeler gerçekleştirerek, Türk müteahhitlik firmalarının Irak’taki projeler için hazırlıklarını…