27 yıl önce iş ve inşaat makineleri sektörüne yönelik olarak çıkardığı Makina Market dergisi ile yayıncılık sektörüne giriş yapan Apa Yayıncılık, 6 dergi ile sektördeki büyümesini sürdürüyor.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

İMDER, Global Rental Alliance üyeliğiyle küresel pazardaki konumunu güçleniyor

Türkiye iş makinesi sektörü yeni anlaşmalar gelişmeye devam ediyor. Bu kapsamda sektörün çatı oluşumu İMDER, dünyadaki kiralama sektörünün en üst seviyedeki kuruluşu olan Küresel Kiralama Birliği (Global Rental Alliance – GRA) üyesi oldu. Üyelik hakkında değerlendirmelerde bulunan İMDER ve İSDER Genel Sekreteri Oğuz Yusuf Yiğit, “GRA üyeliğimizle birlikte kiralama sektöründe faaliyet gösteren firmalarımız, küresel gelişmeleri yakından takip edebilecek, yenilikçi çözümler geliştirme konusunda önemli adımlar atabilecekler” dedi.

Küresel makine ve ekipman kiralama pazarının gelecek 15 yıl içinde yüzde 50 büyüyerek, 2027 yılına kadar 179,6 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor. İMDER (Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği), her geçen gün daha da büyüyen bu pazardaki payını artırmak amacıyla dünyadaki kiralama sektörünün en üst seviyedeki kuruluşu olan Küresel Kiralama Birliği (Global Rental Alliance – GRA) üyesi oldu. 2003 yılında kurulan ve kiralama konusunda çok sayıda çalışması bulunan GRA: Avusturalya, Brezilya, Kanada, Hindistan, İngiltere, Japonya, Yeni Zelanda ve Avrupa Birliği’nin (AB) üye olduğu birlik olarak faaliyetlerine devam ediyor. Bu önemli birliğe son olarak Türkiye’yi temsilen İMDER kabul edildi.

2021 yılından itibaren Avrupa Kiralama Derneği (European Rental Association- ERA) başkanlığında dünya çapında kiralama faaliyetleri gösteren GRA’nın, uluslararası konuların ele alınması, tanıtım, pazarlama, dijitalleşme ve eğitim gibi konularda ülkemize katkı yapması bekleniyor.

“Türkiye makine sektörü, uluslararası iş birlikleriyle gelişebilecek”

GRA üyeliğinin Türkiye makine sektörü için önemli bir adım olduğunu ve büyük avantajlar sağlayacağını söyleyen İMDER ve İSDER Genel Sekreteri Oğuz Yusuf Yiğit, “Türkiye makine sektörü, dinamik yapısı ve sürekli gelişen teknoloji altyapısıyla dünya pazarlarında önemli bir oyuncu. GRA üyeliğimiz de makine sektörümüzün, uluslararası arenada daha da görünür olmasını, küresel ölçekte rekabet gücümüzün artmasını sağlayacaktır. Üyelikle birlikte kazandığımız küresel bilgi paylaşımı, en iyi uygulamaların ülkemize taşınmasını mümkün kılacak ve sektördeki teknolojik gelişmelerin hızla benimsenmesine yol açacaktır. GRA üyeliğimizle birlikte kiralama sektöründe faaliyet gösteren firmalarımız, küresel gelişmeleri yakından takip edebilecek, yenilikçi çözümler geliştirme konusunda önemli adımlar atabilecekler. Dünyada bazı ülkelerde çok ileri seviyelere gelmiş kiralama sektörü örneklerini ülkemizle paylaşacağımız gibi yerli üreticilerimizin küresel kiralama şirketlerinin makine parkında ürünlerini sergilemesine olanak sağlayacaktır. Böylece, Türkiye makine sektörü uluslararası iş birlikleriyle büyüyebilecek ve gelişebilecek. Sektörümüzün küreselleşme yolculuğunda attığımız bu önemli adım, makine sektörümüzün uluslararası standartlarda rekabet edebilirliğini artıracak” ifadelerini kullandı.

Oğuz Yusuf YİĞİT – İMDER ve İSDER Genel Sekreteri

Türkiye makine sektörü, daha iyi bir konumda yer alacak

GRA üyeliğiyle makine sektörü ve iş dünyasında önemli fırsatlar sunulacak. Üyelik ile dünya genelinde kabul görmüş en iyi uygulamaların ve yenilikçi çözümlerin ülkemize taşınabileceğini vurgulayan Oğuz Yusuf Yiğit, “Avusturalya, Brezilya, Kanada, Hindistan, İngiltere, Japonya, Yeni Zelanda ve Avrupa Birliği’nin üye olduğu bu birliğin sekretaryası 2021 yılından bu yana ERA tarafından yönetiliyor. İMDER de GRA’ya dâhil olarak Türk bayrağını birlikteki diğer üye ülkelerin bayraklarıyla birlikte dalgalandırıyor” dedi.

“Makine ve ekipman kiralama pazarının büyüklüğü 120 milyar dolara ulaştı”

Açıklamalarını makine ve ekipman kiralama sektörü hakkında sürdüren Oğuz Yusuf Yiğit, “Pazar büyüklüğü dünya genelinde yaklaşık 120 milyar dolara ulaşan ve gelecek 15 yıl içinde yüzde 50 büyüyeceği tahmin edilen makine ve ekipman kiralama (MEK) pazarının, 2027 yılına kadar 179,6 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor” sözlerini kaydetti.

Türkiye, AB yeşil dönüşüm hedeflerine uygun şekilde küresel pazarda rekabet ediyor

İMDER, Avrupa Kiralama Derneği üyesi ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kiralama Meclisi Başkan Yardımcılığını yapıyor. İMDER ve İSDER olarak uzun yıllardır kiralamayla ilgili önemli işler yapıldığını belirten Yiğit, İMDER, İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER), Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) ve Türkiye Makina Federasyonu (MAKFED) iş birliğiyle “Makine ve Ekipman Kiralama Pazar Analizi Raporu” hazırlandığını belirtti. Konuşmasını sürdüren Yiğit, “Kiralama sektörü pazarının potansiyelini, sektördeki girişim sayısını tespit etmek; bu girişimlerin istihdamını, cirosunu ve kiralama parkı büyüklüğünü ortaya koymak amacıyla hazırlanan bu rapor, Türkiye’de kiralama sektörüne özgü; detaylı sektörel görüşme, inceleme ve analizler içeren ilk çalışmalardan biri olma özelliğini taşıyor. 2022 yılı rakamlarına göre, toplam 6 milyar dolarlık cirosu ve yaklaşık 1 milyon 400 bin kişiye yarattığı istihdamla öne çıkan Türkiye: İş, inşaat ve istif makineleri sektörü, kiralama sektöründeki büyüyen pazarda yeni fırsatları yakalamayı, AB yeşil dönüşüm hedeflerine uygun yol haritası ve yeni teknolojilerle küresel rekabete ayak uydurarak, dünya pazarını güçlendirmeyi hedefliyor” ifadelerini kullandı.

“Türkiye, makine ve ekipman kiralama pazarında büyük bir potansiyel barındırıyor”

2021 yılı itibarıyla küresel iş ve endüstriyel makine-ekipman pazarında, Kuzey Amerika’nın (ABD ve Kanada) yüzde 38 pay ile ilk sırada yer aldığını söyleyen Yiğit, “Kuzey Amerika’yı yüzde 28 ile Avrupa, yüzde 26 ile Asya Pasifik, yüzde 6 ile Ortadoğu ve Afrika ve yüzde 3 ile Latin Amerika takip ediyor. Asya-Pasifik bölgesi, en yüksek büyüme hızıyla yakın gelecekte pazarın liderliğini ele alabilecek bölge olarak görülüyor. Türkiye, Avrupa bölgesi kapsamında ele alınırken, Avrupa iş ve endüstriyel makine-ekipman kiralama piyasası, 29,7 milyar dolar ile Kuzey Amerika’dan sonra pazar payı açısından ikinci sırada yer alıyor. Türkiye, makine ve ekipman kiralama pazarında rakip ülkelere kıyasla büyük bir potansiyel barındırıyor” dedi.

İş makinesi kiralama firmalarının çoğunluğu İstanbul’da

Türkiye iş ve inşaat makine ekipmanı kiralama pazarı büyüklüğünün 2021 yılı itibarıyla 443,7 milyon Euro olduğu belirtildi. Pazar, 2021 yılında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 6,1 oranında büyüdü. 2020 yılında kiralamaya giden makine-ekipman sayısı 2019 yılına göre yüzde 70,1 artış gösterirken; bu oran 2021 yılında 2020 yılına göre salgının yarattığı baz etkisiyle birlikte yüzde 75,9 oldu. İMDER ve TÜİK rakamlarına göre; 2022 yılında yaklaşık 12 bin adet olan iş ve inşaat makineleri iç pazar satış rakamı, yaşanan büyük pazar artışıyla birlikte 2023 yılında 17 bin adede erişti. Bu rakamlara paralel olarak kiralama verilerinde de 2023 yılında bir artış olduğu öngörülüyor. Türkiye’de iş ve inşaat makine-ekipmanı sektöründe kiralama pazarında faaliyet gösteren işletmeci sayısı 2019, 2020 ve 2021 yıllarında sırasıyla 782, 816 ve 865 iken, bu işletmelerde çalışanların sayısı da söz konusu yıllar itibarıyla 4 bin 507, 4 bin 404 ve 4 bin 17 oldu. 2021 yılı itibarıyla söz konusu işletmelerden 218’i, yani yaklaşık yüzde 25,2’si İstanbul’da faaliyet gösteriyor. 

 İSDER verilerine göre 2023 yılında 15 bin 652 adet istif makinesi satıldı

İstif makine ekipmanı kiralama pazarı büyüklüğü ise, 2021 yılı itibarıyla 110,6 milyon Euro olarak tahmin ediliyor. Pazarda yaratılan ciro, 2019-2021 yılları arasında yüzde 16,7 oranında büyüdü. İSDER verilerine göre; istif makineleri sektöründe 2022 yılında 12 bin 921 adet istif makinesi satılırken, 2023 yılında bu rakam yüzde 21 oranında artarak, 15 bin 652 adede yükseldi. Bu artışın kiralama verilerini de etkilediği düşünülmektedir. İstif makine ekipmanı kiralama pazarında faaliyet gösteren girişimci firma sayısı 2021 yılı itibarıyla 418. Makine-ekipman filo büyüklüğü açısından ilk 10’da yer alan işletmeler toplam parkın yaklaşık yüzde 68’ine, diğer 408 firma ise sadece yüzde 32’sine sahip. İstif makine ekipmanı kiralama pazarında, 2021 yılı itibarıyla istihdam edilen kişi sayısı 22 bin 835 olarak kaydedildi.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

Hareket ve SOCAR Turkey arasındaki iş birliğine bir yenisi daha eklendi

SONRAKİ HABER

Liebherr Transform ile vinçler daha yükseğe erişebiliyor

BENZER HABERLER
Devamını Oku

TMB Temsil Heyeti’nden Irak’a stratejik ziyaret

TMB Başkanı M. Erdal Eren başkanlığındaki heyet, Bağdat’ta önemli görüşmeler gerçekleştirerek, Türk müteahhitlik firmalarının Irak’taki projeler için hazırlıklarını…