27 yıl önce iş ve inşaat makineleri sektörüne yönelik olarak çıkardığı Makina Market dergisi ile yayıncılık sektörüne giriş yapan Apa Yayıncılık, 6 dergi ile sektördeki büyümesini sürdürüyor.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Eylül’de 67,14 Puan Oldu

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi’nin Eylül 2024 sonuçları açıklandı. Bileşik Endeks, eylül ayında bir önceki aya göre 0,05 puan azalarak 67,14 puana geriledi. Faaliyet Endeksi, bir önceki aya göre 0,4 puan artarak 140,9 puana çıktı. Güven Endeksi ise sabit kalarak 30,03 puan olarak kaydedildi. Beklenti Endeksi ise sınırlı bir düşüş göstererek 0,4 puan azaldı ve 53,6 puana geriledi.

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), her ay düzenli olarak yayımladığı İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi’nin Eylül 2024 sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Rapora göre, İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Eylül ayında sınırlı ölçüde geriledi. Yüksek sezonda olunmasına rağmen faaliyetlerin eylül ayında da zayıf kaldığı vurgulandı. Mevsimselliğin olumlu katkısının bu yıl gözlemlenmediğine de dikkat çekildi. İç pazarda daralma hissedilirken, ihracat pazarlarında durağanlık devam ediyor.

Bileşik Endeks’te 0,05 puan azalma görüldü

Türkiye İMSAD raporuna göre; İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi, eylül ayında bir önceki aya göre 0,05 puan azaldı ve 67,14 puana indi. Bileşik Endeks, yerel seçimler sonrası temmuz ayında yaşanan ilk artıştan sonra iki ay üst üste geriledi. Çalışma gün sayısındaki iniş çıkışların etkilerinin ortadan kalkması ile Bileşik Endeks eğiliminin daha sağlıklı hale geldiği belirtildi. Bileşik Endeks’in gelecekte büyük ölçüde ekonomi politikalarının etkileri ve ihracat pazarlarındaki gelişmelerle şekilleneceği, endekslerde toparlanmanın ötelendiği ifade edildi.

Faaliyet Endeksi 140,9 puana yükseldi

Türkiye İMSAD raporuna göre, Faaliyet Endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre sınırlı bir artış gösterdi. Ağustos ayında zayıflayan faaliyetler, Eylül’de kısmen toparlandı. Ekonomide uygulanan sıkılaştırma politikasının iç pazardaki yavaşlatıcı etkilerinin sürdüğü vurgulandı. Küresel pazarlardaki durgunluğun devam ettiğine de dikkat çekildi. Faaliyet Endeksi, eylül ayında bir önceki aya göre 0,4 puan artarak 140,9 puana yükseldi. Ancak, Faaliyet Endeksi’nin sezonun en yüksek aylarında zayıf kaldığı belirtildi.

Yurt içi satışların eylül ayında bir önceki aya göre çok sınırlı ölçüde artış gösterdiği ifade edildi. Ekonomideki sıkılaşma politikalarının iç talebi sınırladığı, ihracatın ise eylülde sınırlı bir artış gösterdiği bildirildi. Pazarlardaki durağanlığın sürdüğü, iç talepteki daralma nedeniyle ihracata ağırlık verilmeye çalışıldığı belirtildi. Türkiye İMSAD’ın raporunda, eylül ayında üretimde sınırlı bir artış gerçekleştiği, cirolarda da benzer şekilde sınırlı bir artış yaşandığı kaydedildi. Yurt dışı satış fiyatlarının da sınırlı ölçüde yükseldiği ifade edildi.

Güven Seviyesi 30,03 puan olarak kaldı

Türkiye İMSAD tarafından yayımlanan rapora göre, Güven Endeksi 2024 yılı eylül ayında değişmedi ve 30,03 puan olarak kaydedildi. İç pazardaki yavaşlama ve buna bağlı olarak faaliyetlerin zayıf kalması, güven üzerinde olumsuz etki yarattı. Rapor kapsamında, ekonomideki sıkılaştırıcı politikaların iç pazarda işleri yavaşlattığı ve finansmana erişimde zorluklar oluşturduğu vurgulandı. Bayilerin mali yapılarına baskıların arttığı ve en az stok ile çalışmak istediği de belirtildi. Güven Endeksinin Eylül ayında değişmemiş olması, zayıf ve kırılgan bir durumu sürdürdüğünü gösteriyor.

Eylül ayında inşaat sektöründe ve inşaat malzemesi sanayisinde güvenin sınırlı ölçüde azaldığı rapor edildi. Yurt içi pazarlarda güven değişmezken, ihracat pazarlarına olan güvenin eylül ayında sınırlı bir artış gösterdiği belirtildi. Raporda, Güven Endeksi’nde birçok unsurun belirleyici olmaya devam ettiği vurgulandı. Mevsimselliğin olumlu katkısının olmadığı, ekonomi politikalarının sınırlayıcı etkilerinin güven üzerinde daha baskın olduğu kaydedildi. Jeopolitik gelişmelerin de güveni sınırlayan unsurlardan biri olduğu belirtildi.

Beklenti Endeksi 0,4 puan azaldı

Raporda, Beklenti Endeksi’nin eylül ayında sınırlı ölçüde gerilediği belirtildi. Beklenti Endeksi, eylül ayında bir önceki aya göre 0,4 puan azalarak 53,6 puana indi. Bu durum, Beklenti Endeksi’nin sekiz ay üst üste düşüş göstermesi anlamına geliyor. Mevsimselliğin olumlu katkısı eylül ayında görülmedi. Ekonomi politikalarındaki sıkılaşma, üretim, yatırım ve özellikle istihdam beklentilerini önemli ölçüde etkiledi. İstihdam Beklenti Endeksi’nin son altı ayda 13,5 puan gerilediğine dikkat çekildi.

Rapora göre, alınan yurt içi siparişlerin zayıfladığı ve bu durumun beklentileri sınırladığı ifade edildi. Uygulanan sıkılaştırma politikaları ve ihracat pazarlarında beklenen toparlanmanın ötelenmesi, beklentileri olumsuz etkiledi. Önümüzdeki döneme ilişkin üretim, yatırım ve istihdam beklentileri son dört ayda belirgin bir şekilde azaldı.

Türkiye ekonomisine ilişkin beklentiler eylül ayında sınırlı ölçüde arttı. Ekonomi yönetimi ve programın korunmasının ekonomiye olan beklentileri şimdilik desteklediği belirtildi. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurt içi siparişlerde sınırlı bir düşüş gerçekleştiği raporda işlendi. Önümüzdeki üç aya yönelik ihracat siparişlerinin de sınırlı ölçüde azaldığı kaydedildi. Üretim, yatırım ve özellikle istihdam beklentilerinde önümüzdeki üç ay için düşüşler yaşandığı vurgulandı.

Raporda, önümüzdeki aylarda beklentileri şekillendirecek ana unsurun ekonomi politikaları ve sonuçları olacağı belirtildi. Alınan sıkılaşma önlemlerinin inşaat malzemesi pazarında iç talebi yavaşlatacağı düşüncesine yer verildi. İhracat pazarlarında toparlanmanın ötelendiği ifade edilirken, tüm bu gelişmelere bağlı olarak beklentilerin yılın son çeyreğinde de durağan kalması tahmin ediliyor.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

Hitachi İnşaat Makineleri ve Dimaag elektrikli makine konusunda iş birliği yapıyor

BENZER HABERLER
Devamını Oku

TMB Temsil Heyeti’nden Irak’a stratejik ziyaret

TMB Başkanı M. Erdal Eren başkanlığındaki heyet, Bağdat’ta önemli görüşmeler gerçekleştirerek, Türk müteahhitlik firmalarının Irak’taki projeler için hazırlıklarını…