27 yıl önce iş ve inşaat makineleri sektörüne yönelik olarak çıkardığı Makina Market dergisi ile yayıncılık sektörüne giriş yapan Apa Yayıncılık, 6 dergi ile sektördeki büyümesini sürdürüyor.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

Hazır Beton Endeksi Eylül 2024 Raporu Yayınlandı

Türkiye Hazır Beton Birliği, Eylül 2024’te inşaat sektöründeki daralmanın devam ettiğini ve tüm endekslerin eşik değerin altına düştüğünü açıkladı.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 2024 Eylül Ayı Hazır Beton Endeksi Raporu’nu yayımladı. Rapor, inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ile hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koyuyor. Yılın ilk yarısında gerileyen Faaliyet Endeksi, ağustosta eşik değerin üzerine çıksa da eylülde yeniden düşüşe geçti. Geçen yılın aynı ayına göre tüm endekslerin azaldığı görülüyor; en fazla daralma Faaliyet Endeksi’nde meydana geldi.

Grafik 1: Endeks Değerleri

“Eylülde tekrar düşüşe geçti”

Raporu değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Yılın ilk yarısında gerileyen Faaliyet Endeksi, ağustosta bir iyileşme göstermişti; ancak eylülde tekrar düşüşe geçti. Tüm endekslerde bir azalma gözlemliyoruz,” dedi.

Işık, 2024 yıl sonu enflasyon tahminlerinin %40-45 aralığında olmasının önemli bir başarı olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurguladı. Piyasa katılımcıları için enflasyon beklentileri oldukça yüksek. Bu süreçte, şirketlerin finansmana erişiminin artırılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, konut kredisine erişimde kamu bankalarının öncülük etmesinin önemine değindi ve inşaat sektörünün hareketlenmesi için ipotekli konut satışlarında artış sağlanmasının zorunlu olduğunu belirtti.

Grafik 2: Endeks Değerlerindeki Değişim (Önceki Yılın Aynı Ayına Göre, %)

İstihdam ve inşaat sektörü

Hazır Beton Endeksi, inşaat sektöründeki mevcut durumu ve beklentileri ölçmek amacıyla oluşturulan bir göstergedir. Her ay hazır beton üreticilerine 8 soru sorularak üç farklı endeks oluşturulmaktadır: Faaliyet Endeksi, Güven Endeksi ve Beklenti Endeksi. Bu endeksler, sektörel gelişmeleri öngörmektedir.

Türkiye Hazır Beton Birliği, 1988 yılından beri güvenli ve dayanıklı yapıların inşası için standartlara uygun beton üretimi ve uygulamaları konusunda çalışan bir mesleki kuruluştur. THBB, Avrupa Hazır Beton Birliği ve Beton Sürdürülebilirlik Konseyi üyesidir ve üye şirketlerin standartlara uygun üretim yapmalarını sağlamaktadır.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

Google, veri merkezlerine güç sağlamak için nükleer reaktör inşa ediyor

SONRAKİ HABER

TMB Temsil Heyeti'nden Irak'a stratejik ziyaret

BENZER HABERLER
Devamını Oku

TMB Temsil Heyeti’nden Irak’a stratejik ziyaret

TMB Başkanı M. Erdal Eren başkanlığındaki heyet, Bağdat’ta önemli görüşmeler gerçekleştirerek, Türk müteahhitlik firmalarının Irak’taki projeler için hazırlıklarını…