27 yıl önce iş ve inşaat makineleri sektörüne yönelik olarak çıkardığı Makina Market dergisi ile yayıncılık sektörüne giriş yapan Apa Yayıncılık, 6 dergi ile sektördeki büyümesini sürdürüyor.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

Google, veri merkezlerine güç sağlamak için nükleer reaktör inşa ediyor

ABD merkezli teknoloji devi Google, Kairos Power tarafından geliştirilecek birden fazla küçük modüler nükleer reaktörden (SMR) enerji satın almak için bir anlaşma imzaladı.

Google, yayınladığı duyuruya göre veri merkezlerine güç sağlamak için küçük nükleer reaktörler inşa etmek üzere Kairos Power ile anlaşma sağladı. Çalışmaların ilk aşamasında Kairos Power’ın ilk SMR’sini 2030 yılına kadar devreye alınacağı, ardından 2035 yılına kadar ek reaktör geliştirmelerini içereceği açıklandı. Anlaşma ile toplamda elektrik şebekelerine 500 MW’a kadar güç aktarımına olanak sağlayacağı belirtildi.

Erimiş tuz soğutma sistemi kullanıyor

Google, elektrik şebekesinin yapay zekayı (AI) desteklemek için yeni güç kaynaklarına ihtiyaç duyduğunu söyledi. Veri merkezleri bilindiği üzere güç açlığı çekiyor ve daha fazla gelişmelerinin önündeki en büyük engellerden biri yerel şebekelerde güç eksikliği oluyor. Kairos Power’ın SMR’leri, seramik, çakıl tipi yakıtla birleştirilmiş erimiş tuz soğutma sistemi kullanıyor. Google, tasarımın reaktörün daha düşük basınçta çalışmasına izin verdiğini ve bu sayede daha uygun fiyatlı olduğunu söyledi. Kairos, yinelemeli tasarım kullanarak ilk ticari tesisinden önce birden fazla donanım gösterisini tamamlayacak. Şirket bu yaz, ABD’nin Tennessee eyaletinde Hermes güçsüz gösteri reaktörünün temelini attı ve bu, ABD Nükleer Düzenleme Komisyonu’ndan inşaat izni alan ilk ABD gelişmiş reaktör projesi oldu.

Yeni nesil gelişmiş nükleer reaktörler yeni bir yol sunuyor

Google’ın Enerji ve İklim Kıdemli Direktörü Michael Terrell, “Bu anlaşma, küresel veri merkezlerimizi ve ofislerimizi güçlendirmek için geniş bir gelişmiş temiz elektrik teknolojileri portföyü geliştirme ve ticarileştirme çabalarımızın bir parçasıdır. Bu yaklaşım, güneş ve rüzgar gibi değişken yenilenebilir enerji kullanımımızı tamamlayacak ve iddialı 7/24 karbonsuz ve net sıfır hedeflerimize ulaşmamıza yardımcı olacak. Yeni nesil gelişmiş nükleer reaktörler, basitleştirilmiş tasarımları ve sağlam, içsel güvenlikleri sayesinde nükleer dağıtımını hızlandırmak için yeni bir yol sunuyor. Daha küçük boyutları ve modüler tasarımları, inşaat zaman çizelgelerini kısaltabilir, daha fazla yerde dağıtıma izin verebilir ve nihai proje teslimatını daha öngörülebilir hale getirebilir” sözlerini kullandı.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

Türk şirketi 77 İnşaat, Afganistan'daki enerji yatırımlarına bir yenisini ekledi

SONRAKİ HABER

Hazır Beton Endeksi Eylül 2024 Raporu Yayınlandı

BENZER HABERLER
Devamını Oku

TMB Temsil Heyeti’nden Irak’a stratejik ziyaret

TMB Başkanı M. Erdal Eren başkanlığındaki heyet, Bağdat’ta önemli görüşmeler gerçekleştirerek, Türk müteahhitlik firmalarının Irak’taki projeler için hazırlıklarını…