27 yıl önce iş ve inşaat makineleri sektörüne yönelik olarak çıkardığı Makina Market dergisi ile yayıncılık sektörüne giriş yapan Apa Yayıncılık, 6 dergi ile sektördeki büyümesini sürdürüyor.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

Türkiye’nin 2035’te 7,2 gigavat nükleer kapasiteye ulaşılması hedefleniyor

Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenen Uluslararası ATOMEXPO-2024 Forumu’na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparlan Bayraktar, “Mersin’deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) çalışmalarına devam ediyoruz. Akkuyu’da aynı anda 4 reaktör inşa ediliyor. Hedefimiz 2035’te 7,2 gigavat nükleer kapasiteye ulaşmak ve 2050’de 20 gigavat nükleer enerji üretimine sahip olmak” dedi.

2023 yılında Dubai’de toplanan Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde (COP28), dünyada 2050 yılına kadar nükleer enerji kapasitesinin 3 katına çıkarılması gerekliliği vurgulandı. Türkiye’nin büyüyen bir ülke ve enerji pazarının ve ekonominin büyümesinin endüstriyel ve talep artışının enerjisine ihtiyaç duyuluyor. 20 yılda enerji talepleri elektrik ve gaz türü olarak ayrılmasıyla geleceğe bakıldığında ilerleyen 20 yıl boyunca her yıl ortalama yüzde 4’lük bir enerji talebi artışı bekleniyor.

“Enerji verimliliğinde büyük bir potansiyelimiz var”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin artan talebini yeşil enerjiden karşılamak istediklerini ifade ederek, “Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda ve enerji verimliliğinde büyük bir potansiyelimiz var. Nükleer enerjiyi de enerji karışımımıza eklememiz gerekiyor. Ayrıca Mersin’deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) çalışmalarına devam ediyoruz. Akkuyu’da aynı anda 4 reaktör inşa ediliyor. Aynı zamanda hedefimiz 2035’te 7,2 gigavat nükleer kapasiteye ulaşmak ve 2050’de 20 gigavat nükleer enerji üretimine sahip olmak istiyoruz. Akkuyu’nun 4,8 gigavat olduğunu düşünürseniz, Sinop’ta 4 reaktör daha, Trakya bölgemizde 4 reaktör daha inşa etmemiz gerektiği anlamına geliyor. Önümüzdeki 20-30 yıl içinde 5 gigavat civarında küçük modüler reaktörlere yöneleceğiz” ifadelerini kullandı.

Alparlan BAYRAKTAR- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

Rosatom iş birliği geliştirilmesi amaçlanıyor

Nükleer enerjinin sadece bir trend olmayarak Türkiye’nin enerji güvenliği için, 2053’te net sıfır hedefine ulaşmak için de önemli olduğu ifade ediliyor. Akkuyu inşa edilmesiyle Sinop projesinde Rosatom ile işbirliği geliştirilmesi amaçlanıyor. Türkiye’nin gelişen sanayisi ve insan kaynağıyla projelerde yer alınabileceğini hedeflemesiyle Rosatom ve yurt dışındaki ilgili özel kuruluşlarla işbirliğinin Türkiye’nin sanayi gelişimini sağlıyor.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

XCMG’nin, XCA4000 Tekerlekli Vinci kendi rekorunu kırdı

SONRAKİ HABER

Dünyanın ilk 6 tonluk elektrikli damperli kamyonu tanıtılıyor

BENZER HABERLER