Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) İnşaat Sektörü Analizi Raporu Yayımlandı. Küresel ekonominin içinde bulunduğu zorluklar, Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizi etkileyen deprem felaketi ve komşu ülkelerde yaşanan savaşlar, Türkiye’yi maddi- manevi etkilemeye devam ediyor. Türkiye Müteahhitler Birliği de elde edilen verilerle hazırladığı raporla yaşanılan durumu gözler önüne seriyor.
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nun Ocak 2024 sayısını yayımladı. “Yeni Yüzyılda Eski Sorunlar, Zorluklara Rağmen Gelen Başarılar” başlıklı analizde, küresel ve ulusal ekonomi ile inşaat sektörüne ilişkin veriler değerlendirildi.
“Hükümetimizin temel hedefi toplumsal refahı artırmaktır”
Hazırlanan raporda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarına yer verilerek enflasyonun öngörülebilirliğinin önemine şu şekilde değiniliyor: “Seçim sürecine depremin yaralarını sarmaya çalışarak ve ekonomik belirsizlik içerisinde girilmiş, 14 ve 28 Mayıs’ta gerçekleşen birinci ve ikinci tur seçimler sonrasında ise ekonomi politikasında değişime gidilmiştir. Beş yıl aradan sonra kabineye dönerek ekonominin dümenine geçen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek; “Hükümetimizin temel hedefi toplumsal refahı artırmaktır. Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönmekten başka çaresi kalmamıştır. Önümüzdeki dönemde bu hedefe ulaşmada, şeffaflık, sürdürülebilir yüksek büyüme için mali disiplinin tesis edilmesi, fiyat istikrarının sağlanması temel hedefimiz olacaktır. Orta vadede enflasyonun yeniden tek haneli rakamlara düşürülmesi her alanda öngörülebilirliğin artırılması ülkemiz için hayati önem taşımaktadır” sözleriyle ekonominin yeni rotasının sinyallerini verdi.
Faiz %8,5’ten %15’e yükseltildi
Türkiye Müteahhitler Birliği’nin hazırladığı raporda faiz politikasının tamamen değiştirildiği şu sözlerle belirtiliyor; “Haziran ayının başında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı’na atanan Hafize Gaye Erkan ise 22 Haziran’da düzenlenen Para Politikası Kurulu sonrası, politika faizinin %8,5’ten %15’e yükseltildiğini açıklamış, gerektiği zamanda, gerektiği ölçüde parasal sıkılaştırmanın güçlendirileceğini belirtmiştir. Faiz politikasında kökten değişikliğe giden yeni ekonomi yönetimi, 20 Aralık 2021’de dövizin hızını kesmek için duyurulan Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminden çıkış için ilk adımı atmış, böylece Merkez Bankası 20 Ağustos’ta KKM dönüşüm hedefi uygulamasına son vermiştir.”
Büyüme: Depremin etkileri sürüyor
Hazırlanan raporda Türkiye’nin içinde bulunduğu durumlar göz önünde bulundurularak GSYH şu şekilde değerlendiriliyor: “Türkiye ekonomisi TÜİK’in zincirlenmiş hacim endeksine göre 2023 yılının üçüncü çeyreğinde yıllık bazda %5,9 ile piyasa beklentilerinin bir miktar üzerinde büyümüştür. Önceki iki çeyrek büyümeleri ise sırasıyla %4,0 ve %3,9 olarak yukarı yönlü revize edilmiştir. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH ise bir önceki çeyreğe göre %0,3 artış göstermiştir. Hane halkı tüketimi büyümenin sürükleyicisi olmaya devam etmiş, üçüncü çeyrek GSYH büyümesine 7,7 puanlık katkı sağlamıştır. Ayrıca inşaat (yıllık %7,9) ve makine-teçhizat kalemlerindeki (yıllık %23,7) artışlar öncülüğünde gayrisafi sabit sermaye oluşumu büyümeyi 3,4 puan artırmıştır.”
İnşaat sektöründe %12,2 artış gözlemlendi
Raporda yayımlanan İŞKUR verilerine bakıldığında, “kayıtlı işsiz sayısının Kasım ayında bir önceki aya göre %5,5 azalarak yaklaşık 2,4 milyon kişi olarak gerçekleşmiştir. Açık iş pozisyonu ise Kasım ayında aylık bazda %17,4 düşüşle 195,210 kişiye gerilemiştir. İşe yerleştirme ise bir önceki aya göre %24,3 azalarak 87,441 bin kişi olmuştur. İktisadi faaliyetlerdeki zayıflamayan rağmen iş gücü piyasası dirençli kalmaya devam ettiği gözlenmiştir. Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı 2023 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,6 artmıştır. Ekim ayında ücretli çalışan sayısı yıllık olarak sanayi sektöründe %0,6 oranında azalmış, inşaat sektöründe %12,2 ve ticaret-hizmet sektöründe %2,7 oranında artmıştır” ifadelerine yer veriliyor.
150 bin TL maaş ile mavi yakalı çalışan bulunamıyor
İşçilik endeksindeki artışın dikkat çekici boyutlara ulaştığına vurgu yapılan raporda, “İnşaat sektörü 2023 yılı boyunca girdi maliyetlerindeki yüksek artışlardan etkilenmiş, sektörün ara eleman sorunu iyice derinleşmiştir. İnşaatlarda istihdam edilmek üzere demirci, kalıpçı, iş makinesi operatörü, hatta düz işçi gibi “mavi yaka” olarak nitelendirilen orta kademe eleman bulmakta zorluk yaşayan sektörde, ücretler yılsonunda aylık 150 bin TL seviyelerine kadar çıkmıştır” deniliyor.