Güney Koreli Müteahhit firmalar; ABD, Suudi Arabistan ve Tayvan’ın ardından ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. Güney Kore’nin inşaat müteahhitleri, Ocak-Kasım 2023 arasındaki 11 ayda denizaşırı sözleşmelerden 29,3 milyar ABD doları gelir elde etti.
Kore Uluslararası Müteahhitler Birliği’ne göre 15 Aralık’ta açıklanan yeni rakamlara göre Pasifik ve Kuzey Amerika’daki ülkeler siparişlerin %34,1’iyle (Ocak’tan Kasım’a) en büyük payı aldı. Açıklanan veriye göre bir önceki yılın rakamlarına göre %173’lük bir artış görüldü. Orta Doğu (%30,2), Asya (%20,4) ve Avrupa (%6,4) ilk dört bölgeyi tamamladı. Bu dönemde ülkelere göre en çok sipariş veren ülke 9,45 milyar dolarla ABD oldu. Suudi Arabistan (6,48 milyar dolar) ve Tayvan (1,49 milyar dolar) sırasıyla ikinci ve üçüncü oldu.
Gelişmekte olan bir pazar
Tarihsel olarak, Güney Kore’nin Amerikan inşaat pazarlarına erişimi sınırlı oldu. Altyapı yatırımını da içeren enerji güvenliği ve iklim değişikliğine yönelik 783 milyar dolar tahsis eden 2022 ABD Enflasyon Azaltma Yasası’nın ardından Koreli firmalar Kuzey Amerika’daki tekliflerini genişletme fırsatını değerlendirdi. ABD Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA), bunun iki ülke arasında simbiyotik bir ilişki olabileceğini belirtti.
En büyük anlaşmalardan biri 5 milyar dolarlık sipariş oldu
Koreli holdingler son yıllarda yarı iletkenler ve EV pilleri gibi kritik endüstrilerde ABD’de önemli yatırımlar yaptıklarını duyurdular. Bu da inşaat kollarını ek ABD geliri fırsatları aramaya yöneltti. Buna ek olarak ABD, kendi ülkeleri dışındaki ülkelerdeki tüketici güvenini sıralayan Kearney Doğrudan Yabancı Yatırım Güven Endeksi’nde üst üste 11. kez birinci sırada yer aldı. ABD topraklarında Kore liderliğindeki en büyük anlaşmalardan biri, Samsung C&T’nin, Samsung Electronic’in Teksas’taki yarı iletken tesisini genişletme projesi için verdiği yaklaşık 5 milyar dolarlık sipariş oldu.
İnşaat sektörü değerinde azalma bekleniyor
Kore İnşaat Derneği ve Kore İnşaat ve Ekonomi Araştırma Enstitüsü’ne göre, ülkenin genel inşaat sektörü değerinin 2022’den itibaren %6,7 oranında düşmesi bekleniyor. Bu gerçeklik, Kore sınırları içindeki inşaat siparişlerinin resmini çiziyor. Kore’de sipariş getirilerinin azalmasına ilişkin temel sorun, malzeme maliyeti ve enflasyondan kaynaklanıyor. Kore Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre ortalama malzeme maliyeti 2021’de %19, 2022’de ise ilave %15 arttı. 2021 yılında çelik ve metal fiyatları yaklaşık yüzde 43 oranında artarken, çimento ve hazır beton maliyeti ise 2022 yılında yüzde 18 arttı. Benzer şekilde işçilik maliyetleri dahil genel inşaat maliyetleri de 2020 yılında yüzde 3,8 arttı. 2021’de %14 ve 2022’de %7. Sektör uzmanları bu eğilimin 2023’te de devam edeceğini öngörüyor.
Güney Kore için genel görünüm umut verici
Genel olarak, Güney Kore’nin yurtdışı inşaat siparişleri geçen yılın aynı dönemine göre %7’den fazla arttı. Siparişlerin yıl sonuna kadar 30 milyar doları aşmasının beklenmesiyle, Koreli inşaatçıların yıllık en az bu miktarı elde ettiği üst üste dördüncü yıl olacak. Kore hükümeti, 2023 yılında 35 milyar dolara ulaşma niyetinde olduğunu açıkladı ancak nihai rakamların 2024 yılında açıklanması bekleniyor. Kore Hükümeti 2027 yılına kadar yıllık yurt dışı inşaat siparişlerinde 50 milyar dolara ulaşmayı hedefliyor.