Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, beton endüstrisinin 2050 yılına kadar karbon emisyonlarını ortadan kaldırma planlarını destekliyor. Beton, sudan sonra dünyada en çok kullanılan ikinci malzeme olarak modern altyapının bel kemiğini oluşturuyor. Evler, okullar, hastaneler, yollar, köprüler, tüneller vb. yapıların inşasında kullanılan beton, temiz su ve yeşil enerji sağlamaya yardımcı oluyor. Bununla birlikte, şu anda küresel karbon emisyonlarının yüzde 7’sini beton oluşturuyor.
Küresel Çimento ve Beton Birliği’nin (GCCA) önde gelen üreticilerinin, GCCA’nın net sıfır beton için yol haritası doğrultusunda, ayrıntılı planlar ortaya koyduğu bildiriliyor. Üreticiler, ağır sanayi ile uyumlu olarak, emisyonları 2050 yılına kadar ortadan kaldırma sözü verdiklerini duyurdular.
Beton endüstrisinden somut taahhütler
İsviçre’deki GCCA konferansında video bağlantısı aracılığıyla konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, “beton endüstrisinden somut taahhütler” görmek istediğini söyledi. Konferansta betonun daha iyi bir dünya inşa etmenin temeli olduğunu belirten Guterres, “Küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat derece ile sınırlandırmak istiyorsak kaybedecek vaktimiz yok. Bilim bize bunun 2030 yılına kadar küresel sera gazı emisyonlarını neredeyse yarıya indirmemiz gerektirdiğini söylüyor. Bu, iklim eyleminde büyük bir sıçrama yapmak ve küresel emisyonları azaltmak anlamına geliyor” dedi. GCCA İcra Kurulu Başkanı Thomas Guillot, “Eğer net sıfıra ulaşmak istiyorsak, dünya çapındaki hükümetlerin henüz var olmayan politikalarını ve düzenlemelerini etkinleştirmek de dahil olmak üzere, üstesinden gelmemiz gereken birçok zorluk bulunuyor” sözlerini kaydetti.