27 yıl önce iş ve inşaat makineleri sektörüne yönelik olarak çıkardığı Makina Market dergisi ile yayıncılık sektörüne giriş yapan Apa Yayıncılık, 6 dergi ile sektördeki büyümesini sürdürüyor.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

ENKA İnşaat, 65 yıllık tecrübesini 5 kıtaya taşıdı!

Kurulduğu yıldan bu yana önemli işlere imza atan ENKA İnşaat; 5 kıta, 50 ülkede 550’den fazla projeye adını yazdırdı. Şu anda ise 36 proje yürüten şirket, “Dünya genelinde hizmet veren mühendislik ile inşaat firmaları arasında en iyi ve yenilikçi firmalardan biri olmak” vizyonuyla hareket ediyor.

Petrol-gaz-petrokimya, enerji santralleri, altyapı ve bina alanlarında faaliyetler yürüten ENKA İnşaat; bu projelerin tasarım ve mühendisliği dahil satın alma, inşaat, devreye alma, işletim, bakım ve proje yönetimi aşamalarında rol alıyor. Mühendislik değeri yüksek ve inşa edileceği bölge için değer yaratacak projelerle uluslararası başarılara imza atan şirket, dahil olduğu her projeye 65 yıllık tecrübesini taşıyarak, projenin sahip olduğu nitelikleri bir üst mertebeye taşıma gayreti gösteriyor. ENKA İnşaat’ın uluslararası düzeyde öncü, zorlu ve fark yaratan projelerini ve çalışma prensiplerini ENKA İnşaat ve Sanayi Kurumsal İletişim Departmanı’ndan dinledik.

Birçok farklı coğrafyada; mühendislik, inşaat, enerji, gayrimenkul ve ticaret gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösteriyorsunuz. Bizlere inşaat ve mühendislik alanında sunduğunuz hizmetlerden kısaca bahseder misiniz?

Mühendislik ve inşaat alanında faaliyet gösterdiğimiz iş kollarını; petrol-gaz-petrokimya, enerji santralleri, altyapı ve bina işleri olarak 4 başlıkta sıralayabiliriz. Bu projelerin tasarım ve mühendisliği dahil satın alma, inşaat, devreye alma, işletim, bakım ve proje yönetimi aşamalarında kapsamlı hizmetler veriyoruz.

2022 yılının sonuna geldik. Bu yıl yürüttüğünüz projeler nelerdir? Bu projelerin sağladığı kazanımlar neler olacak?

5 kıta, 50 ülkede yukarıda bahsettiğim alanlarda 550’den fazla proje yürüttük. Şu anda halihazırda devam eden 36 projemiz mevcut. Bu projelerin her birinin bulunduğu bölgeye sağladığı sosyal ve ekonomik faydalar ile müşteri memnuniyeti yakalamak bizim en değerli kazanımlarımız. Örneğin; bu yıl Almanya’da üstlendiğimiz Dradenau Kombine Isı ve Enerji Santrali Projesi, tamamlandığında yüzde 92 gibi bir oranla benzeri görülmemiş net yakıt verimliliğine sahip olacak.  Tesiste, ısı geri kazanımı ve kullanımı için çeşitli ısı eşanjörleri bulunuyor ve zirve yük seviyesinde bölgesel ısıtma için 360 MW termal veya 182 MW elektrik + 210 MW termal enerji sağlanabilecek.

Dünya çapında bir mühendislik ve inşaat firması olarak bilinirliği yüksek projelerde yer alıyorsunuz. Proje seçimi yaparken dikkat ettiğiniz kriterleri ve sıfırdan başladığınız projelerde takip ettiğiniz yolları bizlerle paylaşabilir misiniz?

ENKA olarak dahil olacağımız projenin, standartlarımıza uygun olmasına ve 65 yıllık bilgi birikimimizle mühendislik çözümlerimizi ortaya koyabileceğimiz teknik detayları kullanabilmemize olanak tanımasına önem veriyoruz. İlgili ekiplerimizle birlikte projenin bulunduğu bölgenin mevcut durumunu analiz ederken, çevresel ve sosyal uygunluk kriterlerini de değerlendirerek kapsayıcı bir strateji oluşturuyoruz.

Bugüne kadar Türkiye’de toplam 133 projeye, yurt dışında ise 431 projeye imza attınız. Bu projelerde yer almak ENKA İnşaat’a neler kazandırdı? Daima kendinizi iyileştirme politikanız doğrultusunda her yeni projede kazandığınız tecrübeleri iş hayatına nasıl entegre ediyorsunuz?

Farklı şartlara, zorluklara ve kültürlere hızla adaptasyon sağlamamız ve esneklik kazanmamızdaki en büyük etken; dünya çapındaki büyük ve zorlu projeleri başarıyla tamamlarken kazandığımız tecrübeler. Bununla birlikte, yürüttüğümüz faaliyetlerden kazandığımız deneyimleri ve iyi uygulamaları yıllar boyu sürdürmemizi sağlayan kurumsal hafızamız da bu deneyimlerin yeni projelerimize yansıtılması için önemli bir kaynak oluşturuyor.

1981 yılından bu yana “ENR En İyi Uluslararası Müteahhitler” arasında yer alıyorsunuz. Bu listede şu an kaçıncı sırada bulunuyorsunuz? Sıralamanızdaki değişikliklere bağlı aksiyon alıyor musunuz?

ENR’ın listesinde bu yıl 59. sırada yer alıyoruz. Yakın zamanda da Irak’ta gerçekleştirdiğimiz “Samawa 750 MW Kombine Çevrim Santrali – Faz 1” projemizle enerji kategorisinde en iyi projeler dalında liyakat ödülüne layık görüldük. ENR’ın yayımlamakta olduğu bu liste ve verdiği ödüller, mühendislik ve müteahhitlik alanındaki en prestijli ödüllerden biri. Elbette bunun kıymetini göz önünde bulundurarak, kurumumuza verilen değeri sürdürebilmek için şirketimize katkı sağlayabilecek gelişim alanlarını belirliyoruz.

Kurumsal şirket politikalarınızdan bahseder misiniz?

Dünya genelinde faaliyet gösteren bir inşaat şirketi olarak; çevre, iş güvenliği, sağlığı ve sosyal sorumluluk politikamız ile güvenli, kazasız ve çevre etkileri minimize edilmiş projeler tasarlama ve gerçekleştirme taahhüdümüzü sürdürüyoruz. Sunduğumuz ürün ve hizmetleri uluslararası kalite standartlarında sağlamak; müşterilerimizin, çalışanların, tedarikçilerin ve paydaşların ihtiyaçları ile beklentilerini karşılamak amaçlarıyla yürüttüğümüz bir ‘kalite politikamız’ mevcut. Tüm bunlara ek olarak, şirket içinde ve şirket dışında etik, adil, şeffaf ve dürüst ilişkiler kurma adına geliştirdiğimiz ‘davranış kurallarımız’ var. Bu denli geniş bir alanda varlık sürdürmenin bilgi güvenliği konusunda getirdiği hassasiyetin sorumluluğuyla, ISO 27001 standardına göre düzenlenen ve yönetilen ‘bilgi güvenliği yönetim sistemimiz’ mevcut. Ayrıca Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin bir imzacısı olarak ‘doğaya ve insana saygılı çalışma felsefesini’ benimsiyoruz. Bu kapsamda ‘işi iyi ve doğru yapmak’, ‘toplumu kalkındırmak’, ‘çalışana değer vermek’ ve ‘çevresel etkiyi azaltmak’ ilkeleri çerçevesinde “Sürdürülebilirlik Politikamız” mevcut.

Enka İnşaat’ın kurum kültürünü korumak adına yürüttüğü çalışmalar nelerdir?

ENKA olarak; adil, şeffaf, hesap verebilir ve sorumlu bir yönetim anlayışıyla ilke edindiğimiz değerleri çalışanlarımızla paylaşarak, bu değerlere birlikte sahip çıkıyoruz. Başta ENKA Vakfı ile 1983 yılından beri spor, sanat ve eğitim alanlarındaki yatırımlarımızı sürdürüyoruz. ENKA’yı bir ‘okul’ olarak görüyoruz ve sahip olduğumuz ENKA Academy ile çalışanlarımızın mesleki ve kişisel gelişimlerini destekliyor; diğer yandan bu sıfatın getirdiği misyonla öğrencilere çeşitli yurt içi ve yurt dışı staj imkanları sağlıyoruz. Bununla beraber; üniversite öğrenci topluluklarını destekleyerek, geleceğin profesyonellerine yatırım yapıyoruz. 2018 yılından beri, çalışanlarımızdan oluşan ‘ENKA Gönüllüleri’ topluluğu ile gönüllülük faaliyetlerinde yer almak isteyen tüm çalışanlarımız için proje imkânları sunuyor; çalışanlarımızın kişisel ve entelektüel birikimleri ile çevresel ve toplumsal sorunlara karşı çözüm üretebilecekleri fırsatlar yaratmayı hedefliyoruz.

İnşaat sektöründe sürekli olarak riskler bulunuyor. Öncelikle inşaat ortamında oluşabilecek risklere, sonrasında da finansal belirsizliklerin oluşturduğu malzeme krizlerine karşı çözümlerinizi anlatabilir misiniz?

Risk yönetimi çalışma gruplarımız düzenli olarak gerçekleştirdikleri toplantılarla, olası risklere yönelik aksiyonların önceden alınabilmesi için risk değerlendirmesi yaparak stratejilerini hazırlıyorlar. Malzeme temini konusunda ise sektörü tanımanın verdiği bir avantajla, geniş bir uluslararası tedarikçi havuzuna sahibiz. Bu kapsamda satın alma planlamalarımızı uzun vadeli, alternatifli ve temkinli yapmaya özen gösteriyoruz.

Projelerinizin en verimli şekilde inşa edilebilmesi ve işletilebilmesi amacıyla izlediğiniz yolu ve kullandığınız metotları bizlerle paylaşabilir misiniz?

Verimli ve başarılı proje yönetimi için önceliğimiz; tüm ENKA projelerinde etkin bir şekilde kurduğumuz ve işlettiğimiz yönetim sistemleri, bunların bir parçası olan prosedür ve planlarımız. Bunlara ek olarak oluşturduğumuz takip ve kontrol sistemleri, raporlama yapısı ve denetim mekanizmalarıyla sistem verimliliğini temin ediyoruz. Tüm bunları destekler şekilde, sahip olduğumuz iç yazılımlar ile iş süreçlerimizi dijitalleştirerek; kağıtsız, hızlı ve online süreç yönetimi sağlarken, süreçlerimizin izlenebilirliğini de artırıyoruz.

Enka İnşaat için nitelikli projelere dahil olmak mı? Yoksa projeleri nitelikli hale getirmek mi ön planda?

Her iki seçenek de ENKA projeleri için vazgeçilmezdir. ENKA; potansiyeli ile mühendislik değeri yüksek ve inşa edileceği bölge için değer yaratacak projelere dahil olmayı tercih ediyor. Aynı zamanda dahil olduğu her projeye, 65 yıllık tecrübesini taşıyarak, projenin sahip olduğu değeri bir üst mertebeye taşımak da ENKA’nın hedefleri arasında.

İnşaat sektöründe öncü ve küresel bir şirket olarak sunduğunuz çözümlerin sektöre yeni bir bakış açısı kazandırdığını düşünüyor musunuz?

ENKA olarak vizyonumuzu “Dünya genelinde hizmet veren mühendislik ve inşaat firmaları arasında en iyi ve yenilikçi firmalardan biri olmak” olarak belirledik. Kuruluşumuzdan bu yana, sektörümüzde hem yurt içinde hem de yurt dışında öncülük eden girişim ve başarılara imza attık. Örneğin bundan 6 yıl önce merkez ofisimizde kurulan tasarım merkezi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından inşaat sektöründe ‘tasarım merkezi’ unvanına layık görülen ilk merkez olma özelliğine sahip.

Bugüne kadar çok sayıda ödül aldınız. Kazandığınız ödüllerin iş motivasyonunuza etkisi nasıl oluyor?

Tüm başarılarımızın mimarının dünyanın dört bir yanında özveriyle çalışan, en değerli paydaşımız ‘çalışanlarımız’ olduğunu düşünüyoruz. Ulusal ve uluslararası alanda aldığımız tüm bu takdiri, en önemli paydaşlarımız olan çalışanlarımızla paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.

Enka İnşaat’ın 2023 yılı hedefleri neler? Gelecek dönem planlarınız arasında sürpriz bir proje bulunuyor mu?

Gelişen dünyada değişen ajandaları takip ederek ve risklerimizi yöneterek, sahip olduğumuz tecrübe ile kurum kültürünü daha da ileriye taşıma gayretindeyiz. Gelecek dönemde de uluslararası düzeyde öncü, zorlu ve fark yaratan projelerle faaliyetlerimizi sürdüreceğiz.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

<strong>İnşaat sektörünün buluşma noktası: Workindo</strong>

SONRAKİ HABER

<strong>Avrupa’da çimento fiyat artışları devam edecek</strong>

BENZER HABERLER
Devamını Oku

İnşaatın yapı taşı: “Beton”

Kahramanmaraş merkezli yaşanılan depremle birlikte bina ve zemin konuları, önemli gündem başlıklarında yerini aldı. International Construction Türkiye (ICT)…