27 yıl önce iş ve inşaat makineleri sektörüne yönelik olarak çıkardığı Makina Market dergisi ile yayıncılık sektörüne giriş yapan Apa Yayıncılık, 6 dergi ile sektördeki büyümesini sürdürüyor.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

İntek Kalıp ve İskele, Düzce Namet Entegre Et Gümüşova Tesis Projesi’nde çözüm ortağı oldu

İntek Kalıp ve İskele, yapı projelerine çözümler sunmaya devam ediyor. Bu kapsamda Düzce Gümüşova OSB’de inşa edilen Namet Entegre Et Tesisi’nin ana yüklenicisi Pekintaş Pekin İnşaat, projede İntek Kalıp ve İskele sistemlerini tercih etti.

Düzce Namet Entegre Et Tesisi, Gümüşova organize sanayi bölgesinde 200.000 m2 arazi içinde, yaklaşık 85.000 m2 oturum alanı ve 170.000 m2 kapalı alanı ile dev bir tesis olacak şekilde projelendirildi. Tesis, betonarme ve kompozit çelik taşıyıcı elemanları ile olası bir deprem esnasında bile çalışmaların aksamaması için özel olarak tasarlandı. 2022 yılının Ocak ayında başlayan projenin, 2023 yılının son çeyreğinde tamamlanması planlanıyor. Yapılacak üretim tesisi, bölgenin istihdamına da büyük katkı sağlayacak. Proje ağırlıklı olarak “Üretim ve depo binası” olmak kaydı ile idari bina, teknik bina, güvenlik binası, kamyon bakım ve yıkama, arıtma binası, su deposu, kamyon(şoför) binası, kojen binası ve makine deposu yapılarından oluşuyor.

Düzce Namet Entegre Et Tesisi’nde kullanılan kalıp sistemleri ve miktarları:

15 adet farklı bloktan oluşan üretim ve depo binaları içinde en büyük olanı 30 x 415 metre ölçülere sahip olan B01 bloktur. Kalıp miktarları ve sistem seçimleri, öncelikle bu blok dikkate alınarak belirlendi.

Temel, perde ve kolon kalıpları:

Tüm blokların temellerinde yer alan soketler için, özel olarak tasarımı yapılmış SCS sac soket kalıpları verildi. Perde ve kolon kalıpları, en büyük blok olan B01 blok dikkate alınarak belirlendi. Önce B01 blokta kullanılacak olan perde ve kolon kalıpları daha sonra, D06 ve D07 bloklar dışında kalan diğer tüm bloklara adapte edilecek şekilde tasarlandı. Şaft perdeleri ölçü ve form olarak değişkenlikleri içerdiği için “PANEMAX” vinçle taşınan panel kalıp sistemi ile çözüldü.

Kolon ölçüleri gerek kesit gerekse yükseklik olarak birbirine benzer olduğu için kolonlarda İNTEVA ahşap kirişli-çelik kuşaklı pano sistemi kullanıldı.

D06-D07 blokların diğer binalardan bağımsız olarak ilerleyeceği düşünülerek bu nedenle bu bloklar için ayrı bir perde-kolon kalıbı miktarı belirlendi.

       Temel, perde ve kolon kalıbı miktarları:

  • Temel soketleri için, H=155-165 cm, 3 takım 150×150 ve 150×265 SCS sac temel kalıbı,
  • H=870 cm, A=350 m² Panemax perde kalıbı,

Yüksekliği H= 500 cm ile 850 cm arasında değişen,

9 takım 100×100

4 takım 130×130 İnteva kolon kalıbı.

               H=870 cm, 1 takım 130×130 Panemax dilatasyon kolon kalıbı.

               D06 Blok için, H=660 cm, L= 13,5 mtul , A=172,3 m² Panemax perde kalıbı ve H=750 cm için

               A=55 m² gerekli ilaveler.                

Döşeme kalıpları ve iskeleleri:

İki katlı olan B01 blokta birinci kat 10,91 metre, ikinci kat 5,97 metre yüksekliğindedir. Ayrıca derinlikleri 90 ile 100 cm arasında değişen ağır kirişlere sahiptir. Aks açıklıklarının ölçüleri birbirine benzer, standart ölçülerdir. Sahip olduğu bu özellikler nedeni ile B01 blok döşeme kalıpları HD 150 “masa sistemi” ile çözüldü. Kat yüksekliğinin büyük ve betonarmenin ağır olduğu bu tip döşemelerde, döşeme kalıbı ve kalıp iskelesi malzemelerinin konvansiyonel yöntemlerle kurulup-sökülmesi hem zaman kaybına hem de iş güvenliği açısından bazı risklere neden oluyor. Endüstriyel bir sistem olan masa sistemi ile bu kayıplar ve riskler en aza indirildi.

Üretim ve depo binaları içinde en sıra dışı yapıya sahip olan bina B05 bloktur. İki katlı binada derinliği 190 cm’e varan çok ağır kirişler vardır. Aks açıklıkları birbirinden farklıdır. Birinci kat yüksekliği 6,12 metredir. Bu katta kirişlerin arasında döşemelerin olması gereken yerlerde boşluklar vardır. Bu nedenle ikinci katın kiriş ve döşemelerini desteklemek için kurulması gereken kalıp iskelelerinin bir kısmı, birinci katın zemin kotundan itibaren iki katın toplam yüksekliği olan 17,03 metre yüksekliğinde kuruldu. HD 150 sistemi bu binada masa kalıp olarak değil, her sefer kurulup-sökülerek kalıp iskelesi olarak kullanıldı.

B01 blok için alınmış olan malzemeler, masa olarak montajı yapılmadan önce B05 blokta kalıp iskelesi olarak kullanılmış, daha sonra B05 blokta işi biten malzemelerin masa montajları projeye uygun olarak yapılarak, B01 blokta kullanılmış. B05 blokun sıra dışı yapısı nedeni ile bu blok için bir miktar ilave malzemeye ihtiyaç oldu.

      Döşeme Kalıbı Miktarları:

  • B01 Blok, H=1091 cm, A= 7767 m² alan için HD150 Döşeme kalıbı (masa olarak)

                  H= 597 cm, A= 7488 m² alan için HD150 Döşeme kalıbı (masa olarak)

  • B05 Blok ilaveleri, H=612-1703 cm, A= 1583 m² alan için HD150 Döşeme kalıbı (kalıp iskelesi)

Güvenlik Sistemleri;

Demircilerin, perde ve kolon demir donatılarını bağlarken güvenli bir şekilde çalışabilmesini sağlamak amacı ile “demirci iskeleleri”,

Çalışanların, döşeme kalıbının üstüne güvenli bir şekilde ulaşabilmeleri için “merdiven kuleleri” verildi.

Demirci İskeleleri ve Merdiven Kuleleri “Multitek” Flanşlı iskele sistemi kullanılarak yapıldı.

  • B01 Blok için, H=1100 cm, 3 Takım MULTİ-TEK Flanşlı İskele ile Merdiven Kulesi,

H=1215 cm, 2 Takım MULTİ-TEK Flanşlı İskele ile Merdiven Kulesi, H=1000 cm, L= 8,5 mtul MULTİTEK Flanşlı İskele ile Demirci iskelesi.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

<strong>Medcem Çimento, Türkiye’nin hazır beton ihtiyacını karşılıyor</strong>

SONRAKİ HABER

<strong>“Beton Santralleri” ile inşaat sürecinin temeli atılıyor!</strong>

BENZER HABERLER
Devamını Oku

Caterpillar 100. Yaşını kutluyor

Satış rakamlarına göre dünyanın en büyük inşaat şirketi olan Caterpillar, 100. yıl dönümünü ABD genelinde düzenlenen etkinlikler ile…