Bauma’nın kapılarını açması için saatler ilerledikçe, ziyaretçilerin fuardan neler bekleyebileceklerine son bir kez baktık.
Bauma için geri sayım yapılırken, dünyanın en büyük ticaret fuarının başlangıcının her zamankinden daha yakın olması heyecan yaratıyor. International Construction olarak zaten bir fuar ön izlemesi ve bir fuar rehberi yayımladık. Bu sayıda ise sizlere etkinlikle ilgili en son bilgileri ve önceki iki Bauma sayımızda yer almayan bazı şirketlerin son dakika haberlerini sunuyoruz. Almanya Münih’te görüşmek üzere…
SBM Mineral İşleme, şirketin yeni REMAX 600’ün piyasaya sürülmesiyle, otonom kırmaya yönelik bir sonraki adımı attığını söylüyor. Yeni kırıcı, SBM’nin Avusturya’daki Leoben Üniversitesi’nden araştırmacılarla iş birliği içinde geliştirdiği ilk ‘tam otomatik üretim izleme ve kontrol sistemi’ için bir teknoloji platformu görevi görüyor. Bir sensör sistemi, video teknolojisi, güçlü iletişim, BT ağları, otomatik boşluk ayarlama ve yapay zeka (AI) gibi teknolojik yeniliklere dayanan ilk mobil işleme teknikli kırıcı, 2023’ün ortalarından itibaren tamamen mevcut olacak. 75 tonluk darbeli kırıcı, 600 t/h besleme kapasitesine sahip ancak bu ekipmanlara bağlı olarak 900 mm’ye kadar malzeme besleme boyutlarına sahip olabiliyor. Otonom kırıcı, kullanıcılara ve operatörlere tüm kararlarda yardımcı olabiliyor, verimli çalışmayı kalıcı olarak destekleyebiliyor ve kırma sırasında enerji ile maliyet tasarrufuna da önemli bir katkı sağlayabiliyor.
Easy Lift, bu yılki Bauma fuarında dünyanın en yüksek örümcek platformunu piyasaya sürecek. İlki mart ayında piyasaya sürülecek örümcek platform RA53, çift teleskopik bom ve jib ile donatıldı. 52,4 m çalışma yüksekliği ve maksimum 20 m erişim imkanı sunan platformun standart modelinde 42kW Hatz dizel motor ve 7kW 380V elektrik motoru bulunuyor. Ancak bunun 300Ah 48V lityum pili standart motorla birleştirecek olan çevre dostu hibrit RA53HY versiyonu da mevcut. Platform hakkında açıklama yapan Easy Lift, “En talepkar müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanan yeni RA53, standart (maksimum 360 kg’a kadar kafes kapasitesi) veya isteğe bağlı sepet (kafes kapasitesi) ile MEWP versiyonunda 450 kg’lik vinç seçeneğiyle onaylanmış çok amaçlı bir örümcek platformu olacak şekilde geliştirildi” dedi.
Off-Hıghway Research, dünya çapındaki ekipman pazarları hakkında güncel bilgiler vermek ve tedarik zinciri ile ulaşım sorunlarının devam eden etkilerini tartışmak için Bauma sırasında canlı bir brifing düzenleyecek. 25 Ekim Salı günü saat 10.00’da Messe München sergi kompleksinin B11 konferans salonunda gerçekleşecek etkinlik için sınırlı sayıda yer olması sebebiyle rezervasyon yapılması gerekiyor. Sunumda Off-Highway Research Genel Müdürü Chris Sleight konuşma yapacak. Roland Berger’in Kıdemli Ortağı Dr Wilfried Aulbur de tedarik zincirinin etkisini ve bunların etkilerini azaltmak için oluşturulabilecek stratejileri tartışacak.
Hexagon’s Geosystems Dıvısıon, etkinlikte kapsamlı bir makine kontrol ve inşaat yönetimi teknolojileri portföyü sunacaklarını duyurdu. Şirket tarafından yapılan açıklamada daha güvenli, daha verimli ve sürdürülebilir ağır inşaat operasyonları için; veriye dayalı dönüşüm sağlayan kullanımı basit teknolojiler, iş akışları, dağıtımlar ve dijital çözümler sunacakları belirtildi. Bu; dijital ikizlerin oluşturulması için makine kontrol çözümleri, bulut etkinleştirme ile bağlanabilirlik, güvenlik bilinci sistemleri ve gerçeklik yakalama çözümlerini içerecektir. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Hexagon’un Jeosistemler bölümünün başkanı Thomas Harring, “Bauma, Hexagon’un takviminde amiral gemisi bir etkinlik. Katılmaktan ve inşaatın dijitalleştirilmesini mümkün kılan en son yeniliklerimizi sergilemekten mutluluk duyuyoruz” dedi.
XCMG, bu yıl gerçekleşecek Bauma’da bugüne kadarki en büyük sergisini yaparak, ekskavatör serisinin tamamını, entegre yol makinesi ekipman setlerini, Avrupalı müşteriler arasında popüler olan kaldırma, kazıma ve istifleme makineleri ile personel yükseltici platformlarını ziyaretçilerle buluşturacak. Avrupa inşaat pazarı için özelleştirilen akıllı teknolojiler güvenlik garantisi sunuyor. Ayrıca XCMG; yüksek kapasiteli pil, hızlı şarj ve sıfır emisyon gibi önde gelen avantajlara da sahip. Şirket fuarda arazi tipi vinçlerin, ekskavatörlerin ve yükleyicilerin saf elektrikli modelleri de dahil olmak üzere bir dizi yeni enerji ürününü piyasaya sürecek.
Sennebogen, fuarda ilk akülü teleskopik paletli vinç modeli 653 E Electro Battery’yi sunacak. 50 tonluk pille çalışan yeni vinç, pil teknolojisinin avantajlarını teleskopik paletli vinç konseptinin avantajlarıyla birleştiriyor. Bu, Çift Güç Yönetim Sistemi sayesinde tamamen emisyonsuz çalışmanın ve maksimum düzeyde esnek kalmanın mümkün olduğu anlamına geliyor. Hollandalı bayi Van den Heuvel ile iş birliği içinde geliştirilen makine, serideki ilk pille çalışan teleskopik paletli vinci oluşturuyor. Vinç, Van den Heuvel’in Hollandalı vinç kiralama şirketleri ve inşaat şirketleri ile yakın teması sayesinde, ilerici Hollanda pazarının değerli pazar gereksinimleri geliştirme ortaklığına dahil edildi. Resmi ürün lansmanının Bauma’da gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Wacker Neuson, fuarda yeni ölçütler belirlediği tekerlekli ekskavatör EW100’ü gösterecek. Makineyi geliştirirken odak noktasına 4.0’ı alan şirket; akıllı bir ataşman yönetimi, insan-makine ara yüzü ve çeşitli yardımcı sistemler hazırladı. Son teknoloji makine, ataşmanları değiştirirken dokunmatik ekranda yapılan seçime göre önceden ayarlanmış alete giden hidrolik yağ akışını ayarlayarak operatöre yardımcı oluyor. Düzleştirilmiş motor kaputlu ekskavatör, iyi görüş alanıyla güvenlik alanında da öne çıkıyor. Makinede bunlara ek olarak kapsamlı görüş sağlayan geri görüş kamerası da bulunuyor. EW100 tasarlanırken, kullanım kolaylığı ve verimliliğe odaklanıldı. Makine, güçlü tahrik hidroliği ve yüksek temel çalışma performansı sayesinde 14 tonluk bir ekskavatör gerektiren görevleri tamamlamak için de kullanılabilir.
Hyundai, fuarda tekerlekli yükleyiciler, belden kırma kamyonlar (ADT’ler) ve hatta konsept hidrojen yakıt hücreli tekerlekli ekskavatör dahil olmak üzere geniş bir ekskavatör yelpazesi sunacak. Hyundai’nin sırasıyla 28 ve 41 ton taşıma kapasiteli iki yeni ADT’si HA30A ve HA45A, yükün daha fazlasını makinenin merkezine dağıtarak dengeyi artıran eğimli arka şasi çerçeveleriyle tasarlandı. Yeni ADT’ler, yüksek düzeyde zemin teması sunan tandem arka boji aksları ve Hyundai’ye göre sınıfının en iyisi çekiş ile zemini kucaklayacak şekilde üretildi. Her iki makinede de eşit yük dağılımını destekleyen ön aksa yakın bir mafsallı mafsal dönüş halkası monte edildi. Hyundai standı bir dizi teknolojiyi bünyesinde barındıracak ve aynı zamanda ICT salonunda hem mevcut yenilikleri hem de şirketin gelecek vizyonunu sergileyeceği ayrı bir teknoloji alanına sahip olacak. Şirket fuarda; ilk konsept hidrojen yakıt hücreli tekerlekli ekskavatörü HW155H’yi sergilemeyi de planlıyor. 14 tonluk makine, 20 dakikalık yakıt ikmali süresiyle, sekiz saatlik çalışma vaat ediyor ve yalnızca su emisyonu yapıyor.
Zoomlion, bu yılki Bauma’damevcut platform yelpazesini genişleterek 58,8 m çalışma yüksekliğinde bir teleskopik platformunu piyasaya sürecek. 25,5 m’ye kadar erişim mesafesine sahip olan yeni ZT58J ultra modeli, 300 kg kısıtlamasız ve 454 kg kısıtlamalı ikili platform kapasitesine sahip olmasıyla beraber 24°’ye kadar tırmanabilirlik de sunuyor. Zoomlion’un ZT42J ve ZT68J ultra platformlarının kardeş modeli olan ZT58J ultra, üç yeni MEWPS ile birlikte halka sunulacak. Bunlarla beraber lityumla çalışanen yeni iki RT eklemli platform da sergilenecek.
Mecalac, bu yılki fuarda, bir dizi orta ölçekli elektrikli makineyi piyasaya süreceğini açıkladı. Ziyaretçiler, şirketin açık hava standında 11,3 tonluk e12 ekskavatörünü, es1000 kule dönüşlü yükleyiciyi ve ed6 6 tonluk saha damperini görmeyi bekliyor. Mecalac, üçlünün kentsel tasarımla tasarlanmış orta büyüklükteki makine serisini tamamladığını söylüyor. Makineler; enerji tüketimini azaltmayı amaçlayan hidrolik ve yardımcı sistemler, sıfır emisyon, 300kWh depolama kapasitesi, düşük gürültü ve güçlü bir mobil akü şarj çözümü de sunuyor. Mecalac bunlara ek olarak üç makinenin her yıl bir şantiyede 64 tona kadar CO2 tasarrufu yapabileceğini söylüyor.