27 yıl önce iş ve inşaat makineleri sektörüne yönelik olarak çıkardığı Makina Market dergisi ile yayıncılık sektörüne giriş yapan Apa Yayıncılık, 6 dergi ile sektördeki büyümesini sürdürüyor.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

Türk müteahhitlerini “Dünya ikinciliğine” taşıyan projeler

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), uluslararası inşaat sektörü yayınlarından biri olan Engineering News Record (ENR) dergisinin hazırladığı  “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi”nde ikinci sırada yer aldı. Listede yer alan firmalar arasında; RÖNESANS, LİMAK, YAPI MERKEZİ, ENKA, ANT YAPI, TEKFEN, ONUR, ESTA, ALARKO ve TAV bulunuyor.

M. Erdal EREN – Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı

ENR’nin her yıl müteahhitlerin bir önceki yılda ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri esas alarak yayımladığı  “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi”nde bu yıl Türkiye’den 42 firma yer aldı. Geçen yıl ikinciliği ABD’ye bırakan Türk müteahhitler, bu yıl 42 firmanın yer aldığı listede yeniden 2. sıraya yükseldi. Listede 79 firma ile Çin birinci, 42 firma ile Türkiye ikinci ve 41 firmayla ABD üçüncü sırada yer aldı.

Türk müteahhitlerin gelirlerindeki artış

20,4 milyar dolar tutarında gelirleri olan Türk firmaları, listedeki firmaların toplam gelirleri içerisindeki payını %5,1’e yükseltti. Gelirlerindeki artış ile uluslararası gelirlere göre 2022 listesinde 7. sıraya yerleşen Türk müteahhitler, bu rakamla İngiltere, Avusturya ve Japonya’nın önüne geçmiş oldu. Konuya ilişkin açıklama yapan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, “Küresel pazarda 2021 yılında daralma kaydedilirken; Covid-19 salgınında aşılamanın yaygınlaşması ve yükselen petrol fiyatlarıyla birlikte Türkiye, dünya devler liginde performansını artırarak ikinciliği geri aldı. Türk müteahhitlerin küresel pazardan elde ettikleri gelir artışı ayrıca öne çıktı” dedi.

ENR listesindeki ilk 10 Türk firması

Tüm dünyada referans alınan “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesine giren ilk 10 Türk firması sırasıyla RÖNESANS (24), LİMAK (50), YAPI MERKEZİ (58), ENKA (59), ANT YAPI (62), TEKFEN (76), ONUR (82), ESTA (93), ALARKO (108) ve TAV (110) oldu.

İlk 10 Türk firmasının projeleri

RÖNESANS: ENR tarafından yayımlanan “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesinde 4 basamak yükselerek 24. sıraya yerleşen RÖNESANS, Türkiye listesindeki liderliğini koruyor. 2015 yılından bu yana Avrupa’nın en büyük ilk 10 müteahhitlik şirketi arasında bulunan şirketin göze çarpan projesi ise dünyanın ‘en uzun ve en derin’ demiryolu tüneli olarak adlandırılan İsviçre Alpleri’ndeki Gotthard Base Tüneli oluyor.

LİMAK: 6 basamak yükselerek 50. sıraya yerleşen LİMAK, bu yıl da geçen yıl olduğu gibi Türkiye listesinin ikincisi oldu. Şirket, Türk müteahhitlik firmaları tarafından kazanılan en büyük kontrat bedeline sahip olduğu belirtilen Kuveyt Uluslararası Havalimanı Yeni Terminal Binası ile dikkat çekiyor.

YAPI MERKEZİ: 10 basamak birden yükselerek 58. sıraya hızlı bir giriş yapan Yapı Merkezi, Tanzanya’da Darüsselam-İsaka Demiryolu Hattı projesini yürütüyor. Doğu Afrika’da Darüsselam’ı Mwanza’ya bağlayacak projede Uganda, Ruanda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Tanzanya’yı birbirine bağlayan merkezi koridorun bir parçası Doğu Afrika’yı Hint Okyanusu’na açacak.

ENKA: Irak’ta basit çevrim santralinin kombine çevrim santraline dönüştürülmesi planlanan “Samawa Kombine Çevrim Elektrik Santrali” projesini yürütecek olan ENKA, General Electric ile konsorsiyum anlaşması imzaladı. Tesisin, bölgedeki elektrik kesintisi problemine önemli ölçüde çözüm olacağı belirtiliyor.

ANT YAPI: Ant Yapı, gemi şeklindeki ikonik tasarımı ve Biscayne Körfezi manzarasıyla görenleri büyüleyen UNA Residences projesini yürütüyor. Miami’de süren proje; tavandan tabana cam, özel tekne kızakları ve 135 lüks apartman dairesi gibi olanaklar sunarken Güney Miami’de okyanusun yanında üç seviyeli yer altı otoparkına sahip tek bina olarak da ön plana çıkıyor.

TEKFEN: Batı Sibirya’da Kharampur Gaz Boru Hattı Projesi’ni yürüten TEKFEN, Yamal eyaletinin Gubkinsky şehrinde bulunan Kharampur Gaz Sahası ile Gazprom boru hatlarını besleyecek 48 inçlik 90 km uzunluğunda bir boru hattı ile 7 adet blok vana istasyonu ve yüksek gerilim hattı inşa ediyor.

ONUR: ONUR, Ukrayna için büyük önem taşıyan Zaporijya Köprüsü üzerinde çalışıyor. 150 metre kule yüksekliği özelliği ile Avrupa’nın en büyük ikinci eğik askılı çelik köprü unvanına sahip olan Zaporijya Köprüsü’nün iki etabını tamamlayan şirket, projeyi tamamlamak için Ukrayna-Rusya savaşının sona ermesini bekliyor.

ESTA: 22 basamak birden tırmanarak en hızlı yükselişlerden birini yakalayan ESTA, Rusya’da yüksek kalitede polietilen ve polipropilen üretimi gerçekleştirecek Amur Gaz Kimyasal Kompleksi (Amur GCC) Projesi ile dikkatleri üzerine çekiyor. Yılda 2,7 milyon mtpa kapasitesi olacak tesisin dünyanın en büyük işletmelerinden biri olacağı varsayılıyor.

ALARKO: 2021’e göre 57 sıra yükselerek ilk 10’da en büyük değişimi yaşayan ALARKO, ilk kez yurt dışında metro yapımı üstleniyor. Romanya’nın başkentinde yapılacak olan Bükreş Henri Coanda (Metro) Projesi; 6,3 km çift tüp TBM metro tüneli, 6 adet istasyon ve 1 adet bağlantı istasyonundan oluşuyor.

TAV: İpek Yolu’nun önemli merkezlerinden olan Kazakistan Almatı Havalimanı’nda çalışmalarına başlayan TAV, büyütme çalışmaları ile yeni uluslararası terminal binasının 55 bin metrekareye ulaşmasını ve yıllık 6 milyon yolcu kapasitesine sahip olmasını planlıyor.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

Ukrayna savaşı Çin ve Rusya’nın ticaret hacmini güçlendirdi

SONRAKİ HABER

“Pi Makina, Türkiye iş makinesi pazarının mihenk taşlarından biri”

BENZER HABERLER