27 yıl önce iş ve inşaat makineleri sektörüne yönelik olarak çıkardığı Makina Market dergisi ile yayıncılık sektörüne giriş yapan Apa Yayıncılık, 6 dergi ile sektördeki büyümesini sürdürüyor.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

İnşaat sektörü, ‘Kusursuz Fırtına’ etkisinde

Dünyada yaşanan krizin, derinden etkilediği sektörlerin başında gelen inşaat sektörü döviz kurunda stabilizasyon, ekonomide öngörülebilirlik ve düşük faizli konut kredilerini bekliyor. 2022 yılında inşaat sektöründeki son durumu değerlendiren Workindo CEO’su Erhan Kocabaş, “Sektörel yatırımlardaki düşüş ve artan girdi maliyetleri faaliyetleri yeniden durma noktasına getirdi” dedi.

Erhan KOCABAŞ- Workindo CEO’su

Dünya,2022 yılının ilk çeyreğinde henüz koronavirüs salgınının etkilerini atlatamamışken bir de savaş faciası ile karşı karşıya kaldı. Küresel ekonominin kritik noktada olduğu ve birçok krizle mücadele ettiği bu dönem uzmanlar tarafından “kusursuz fırtına” olarak adlandırılıyor.İnşaat sektörü, pandemi etkisi ve Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonucu zorlu bir döneme girdi. Bu süreçlerin yanında birçok sektörde olduğu gibi inşaat sektörü de pandeminin aksattığı tedarik süreci ve küresel yüksek enflasyon sebebiyle ciddi bir darboğazda beraberinde geldi. İnşaat sektörüne yönelik insan kaynakları ve hizmet alım-satım çözümleri sunan Workindo CEO’su Erhan Kocabaş, inşaat sektörünün küresel ekonomik dalgalanmalardan derinden etkilendiğine ve küçülen tek sektör olduğu konusunda değerlendirmelerde bulundu.

“Ekonomik faaliyetlerinde belirgin bir daralma sergilendi”

Türkiye ekonomisinin 2021 yılında ciddi bir toparlanma sergilediğini belirten Erhan Kocabaş, “Türkiye ekonomisi 2021 yılında ciddi bir toparlanma sergiledi. 2022 yılının ilk çeyreğinde ise ekonomi, özel tüketim ve ihracatın desteği ile %7,3’lük dikkate değer bir büyüme oranı elde ederken inşaat sektörü bu süreçte %7,2 küçüldü. Sektörel yatırımlardaki düşüş ve artan girdi maliyetleri sorunu ile birlikte faaliyetler yeniden durma noktasına geldi. Bu bağlamda ise ne yazık ki daralan tek sektör inşaat sektörü oldu. Türkiye’nin küresel çapta yaşanan enflasyon krizine çok yüksek rakamlarla girmesi ve finansal koşullarda yaşanan belirsizlik sebebiyle ekonomik anlamda kırılgan bir dönemin içerisindeyiz. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan Almanya’da bile enerji fiyatlarındaki artış sebebiyle ekonomik faaliyetlerinde belirgin bir daralma sergilendi” ifadelerini kullandı.

“Konut arzı azalsa da talep canlı seyrediyor”

2022 yılında atılacak enflasyon ile mücadele adımlarının ve Rusya-Ukrayna savaşının durumunun, sektör projelerinde en önemli belirleyici etmenlerden olacağına dikkat çeken Erhan Kocabaş, “İnşaat sektörü istatistiklerini incelersek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Mayıs ayına ilişkin konut fiyat endeksine göre konut fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 145,50 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, 2022 yılı ilk çeyreğinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı %22,5, daire sayısı %27,9, yüzölçümü %21,8 azaldı. Bu rakamlar bize yeni konut arzının mevcut ekonomik konjonktürde azaldığını, fakat talebin canlı olduğunu gösteriyor. Yeni konut arzının tekrar eski yılları yakalaması için dolar kurunda stabilizasyon, ekonomide öngörülebilirlik ve düşük faizli konut kredilerinin tekrar sunulması gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

PERI UP Flex Endüstriyel İskele Sistemi ile İSKEN’de %30 zaman tasarrufu

SONRAKİ HABER

Ant Yapı, Moskova'nın "Adasını" inşa edecek

BENZER HABERLER