27 yıl önce iş ve inşaat makineleri sektörüne yönelik olarak çıkardığı Makina Market dergisi ile yayıncılık sektörüne giriş yapan Apa Yayıncılık, 6 dergi ile sektördeki büyümesini sürdürüyor.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

Akkuyu NGS’de çalışmalar hız kesmeden devam ediyor

Mersin’de inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) birinci güç ünitesine ait pompa istasyonunun temel plakasının yapımına başlanırken tesiste kalıp güçlendirme ve montaj çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. AKKUYU NGS Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergei Butckikh, “Projeyi Türk ve Rus mühendislerden oluşan alanında uzmanlaşmış ekibimiz ve en ileri teknolojileri kullanarak yürütüyoruz” dedi.

Denizden aldığı suyu nükleer tesise aktaran pompa istasyonu Akkuyu nükleer güç santralinin faaliyete geçmesi için önemli bir görev üstleniyor. Pompalanan bu su santralin güç ünitesi için gereken soğutmayı sağlayacak. Santralin her bir güç ünitesi için birer tesis olmak üzere, toplamda 4 pompa istasyonu inşa edilmesi planlandı. Yaklaşık 400 kişinin yer aldığı çalışmayla kalıp güçlendirme ve montaj çalışmaları devam ediyor. Pompa istasyonun temel plakasının döşeme derinliği deniz seviyesinin 16,5 metre altında bulunuyor. İstasyon, deniz suyunun basıncına dayanabilmesi için 1 metre kalınlığında, duvarları 3 sıra özel bağlantı elemanı (ankraj bağlantısı) tarafından güvenilir bir şekilde tutulan beton diyaframların koruması altında yapılıyor. Diyaframların duvarlarında her birinde 128 adet olan 3 sıra bağlantı yer alıyor. Toplamda 384 adet ankraj bağlantısı bulunuyor. İstasyon binasının yüksekliği yer üstünde 11 metreyi aşarken, ana teknolojik ekipman ve su alma kısmı da yer altına konumlandırılacak.

Binanın temeli için yaklaşık 30 bin metreküp beton dökülecek

Birinci ünitenin pompa istasyonu için kazı çalışmalarına geçen yıl Aralık ayında başladıklarını belirten Akkuyu NGS Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergei Butckikh, “Yapı çukuruna başlamadan önce bir dizi hazırlık çalışması yapıldı. Bunlar su alanının doldurulması, çevre duvarlarının inşası, fırtınalardan korunmak için deniz dolgusu oluşturulması çalışmalarıydı. Bu işlemlerden sonra 22 metre derinliğinde bir temel çukuru kazılarak tabandan 16,5 metre derinliğe kadar beton zemin şeklinde temel atıldı. Bu aşamadan sonra pompa istasyonunun doğrudan yapımına geçtik. Binanın temel plakasına yaklaşık 30 bin metreküp beton dökülecek. İnşaatın zorluğu açısından, tesis küçük bir hidroelektrik santralinin inşası ile karşılaştırılabilir. Bu nedenle pompa istasyonu projesinin detaylandırılması, alanında uzman Rus ve Türk mühendislerden oluşan bir ekibin ciddi çabalarıyla gerçekleşti. Projeyi en ileri teknolojileri kullanılarak gerçekleştiriyoruz. Akkuyu NGS‘nin ikinci güç ünitesinde bulunan pompa istasyonunun temel plakasının inşaatına ise, gelecek yılın başında başlayacağız. Aynı noktada, ana soğutma pompaları için su hattı da döşenecek. Bu işlemin başarılı gerçekleşmesi için özel bir kalıp kullanılacak. Sonraki aşamalarda ise Akkuyu NGS‘nin üçüncü ve dördüncü güç üniteleri için pompa istasyonu inşaatı gerçekleştireceğiz” açıklamalarında bulundu.

 

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

Türk müteahhitler, rekor kırdı

SONRAKİ HABER

Vimpo, kapasitesi yüksek tesisleriyle üretim esnekliği sunuyor

BENZER HABERLER