27 yıl önce iş ve inşaat makineleri sektörüne yönelik olarak çıkardığı Makina Market dergisi ile yayıncılık sektörüne giriş yapan Apa Yayıncılık, 6 dergi ile sektördeki büyümesini sürdürüyor.
Abonelik Formu
Abonelik Formu

Türkiye’nin dev projesi ‘Yusufeli Barajı’ su tutmaya başlayacak

Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen ve 275 metre gövde yüksekliğine sahip olan Yusufeli Barajı, 2021 sonu itibariyle su tutmaya başlayacak. Türkiye’nin en büyük barajı olarak ün kazanan Yusufeli Barajı, dünyada da “Çift Eğrilikli İnce Kemer Baraj” kategorisinde 3’üncü sırada yer alıyor. Projede görev alan makine mühendisi Canberk Demirkan, “Kurulu gücü 1 milyon 888 bin kilovat saat olan baraj, yaklaşık 7 yılda kendini amorti edecek” dedi.

Türkiye’de 410 kilometrelik uzunluğa sahip Çoruh Nehri üzerinde, 26 Şubat 2013 tarihinde, dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından telekonferans bağlantısıyla temeli atılan Yusufeli Barajı ve hidroelektrik santralinin inşaatı tamamlandı. 275 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek, dünyada ise “Çift eğrilikli ince kemer baraj tipi” kategorisinde 3’üncü en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı’nda, 558 megavat kurulu güce sahip santral yer alıyor. Türk mühendislerin çalıştığı dev proje, Türkiye’nin kendi öz kaynaklarıyla inşa edildi. Yıl sonu itibariyle su tutmaya hazırlanan barajla yaklaşık 2,5 milyon kişinin elektrik ihtiyacı karşılanacak.

Yusufeli Barajı’nda 4 milyon metreküp beton kullanıldı

440 metre temel kotundan başlanarak 710 metre kotuna yükselen baraj, 275 metrelik gövde yüksekliğine sahip. Gövde yüksekliği 100 katlı gökdelene eş değer Yusufeli Barajı’nda, Artvin’den Edirne’ye 13 metre platform genişliğinde beton yol veya 120 metrekarelik 60 bin konutun inşa edilebileceği 4 milyon metreküp beton kullanıldı. Günde 3 hava hattıyla taşınan 6 bin 500 metreküp beton döküldü.

Baraj kendini 7 yılda amorti edecek

Yusufeli Barajı’nda gövde imalatının tamamlanarak santral kurulum aşamasında olduklarını ifade eden Makine Mühendisi Canberk Demirkan, “Gövde imalatlarımız tamamlandı, şimdi de santral binamızdaki imalatlara odaklanmış durumdayız. Santral binamızdaki çalışmalar 3 ünite üzerinde devam ediyor. İnşaat işlerinin yüzde 85’i, elektronik işlemlerin ise yüzde 75’i tamamlandı. 275 metre yüksekliğinde olan barajımız 558 megavat gücündedir. Barajımızın kurulu gücü ise 1 milyon 888 bin kilovat saatlik enerji üretimi sağlayacak. Yusufeli Barajı, kendini 7 yıl içinde amorti edecek” diye konuştu. Projede yer alan Elektrik Elektronik Mühendisi Cansu Yıldız da “Yusufeli Barajı’nda sona gelindi. Kalıcı elektrik işlerine başladık, yoğun şekilde çalışıyoruz. 2-3 ay içerisinde elektrik işlerini toparlayacağız” dedi.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ÖNCEKİ HABER

Nuh Çimento, dizel iş makinelerini elektrikliye dönüştürüyor

SONRAKİ HABER

Türk müteahhitler, rekor kırdı

BENZER HABERLER