Muğla’nin kavaklidere bölgesinde 1996 yilinda ocak işletmesi olarak kurulan Alpay Mermer Madencilik günümüzde 100 hektarlik bir mermer ocağinda beyaz mermer üretimi yapmaya devam ediyor. 4 ortağı da kadın olan, yönetim kurulununun yüzde 60’i kadınlardan oluşan sektördeki tek firma olan Alpay Mermer Madencilik’in kadın istihdam orani ise yüzde 30. Alpay Mermer Madencilik firmasinin detaylarını Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Melike Alpay Özme ile konuştuk.
Alpay Mermer Madencilik’in kuruluş süreci ve yıllık üretim miktarları hakkında bilgi verir misiniz?
Alpay Mermer Madencilik 1996 yılında Muğla’nın Kavaklıdere bölgesinde bir ocak işletmesi olarak kurulduktan sonra, bugün günümüzde 100 hektarlık bir mermer ocağında Muğla beyaz mermeri üretimi yapan, iki adet fabrikasında katma değerli ürün üretip, yaklaşık yüzde 95’lik kısmını ihraç eden kurumsal bir şirkettir.
Yıllık kesili nihai ürün üretimimiz 780.000 m2, blok üretimimiz ise 180.000 ton civarındadır.
Alpay Mermer Madencilik kadın istihdami ile ön plana çıkıyor. Bu konu hakkında bilgi verir misiniz?
Biz Alpay Mermer Madencilik firması olarak 4 ortağı da kadın olan, yönetim kurulununun yüzde 60’ı kadınlardan oluşan sektörümüzdeki tek firmayız. İstihdam ettiğimiz kadın personel sayımız toplam 260 personelimizin yaklaşık yüzde 30’una tekabül ediyor. Amacımız hem kadınlara fırsat eşitliği sağlamak hem de sektördeki “erkek egemen” algısını yaptığımız başarılı işler ve farkındalık projeleriyle yıkmaktır.
Üretimini yaptığınız mermerin özellikleri hakkında bilgi verirmisiniz?
Alpay Mermer Madencilik olarak Beyaz Mermer üreticiyiz. Beyaz Mermer homojen bir mermer olup, kolay temizlenmesi ve mikrop barındırmaması, güneşin zararlı ışınlarını absorbe edebilme gibi özelliklerinin yanında, insanlığın başlangıcından beri yapılan günümüze kadar kalabilen yapılarda kullanılmış olması, dayanıklılığı geçen yüzyıllara rağmen zamana ve doğal şartlara meydan okuması inşaat sektöründe vazgeçilmez yapı malzemesi olmasında etkin rol oynamıştır.
Alpay Mermer Madencilik olarak makine tercihi yaparken nelere dikkat ediyorsunuz?
Alpay Mermer Madencilik olarak makine tercihi yaparken makinaların mermer ocağı ve fabrikalarımızda üretilen ürünlerin cinsi ve kapasitesine uygun olarak yeterli güce sahip olması öncelikli nedenimizdir. Firmanın servis ağı, birim zamanda kullanılan yakıt miktarı ve makinaların uzun vadedeki yıpranma süreleri ikincil nedenlerimizdir.
Sizce mermer ocağında çalışan makinelerde en çok aranan özellikler nelerdir?
Makinelerin güç ve sağlamlık konusunda istediğimiz performansı sağlamaları gerekiyor. Maliyetlerimizi düşürmek adına yakıt tasarufuda önemli kriterlerimizden biri. Ihtiyacımız olduğunda servis ve yedek parca teminine ulaşmada sorun yaşamamamız gerekiyor.
Makine parkınızda kaç adet makineniz var?
Bell, Hitachi, Komatsu, Kawasaki, Volvo gibi markalarların birçok modelini bünyemizde bulunduruyoruz.
Neden bu makine markalarını tercih ettiniz?
Bu makine markalarını tercih etmemizin sebebi, yeterli güç, sağlamlık ve yakıt tasarrufu sağlamaları ve birim fiyat-fayda olarak firma profilimize uygun olmalarıdır.
Madencilik sektörü özellikle 2020 yılının ilk yarısında panedemi ve lojistik hatlardaki aksamalar nedeniyle derinden etkilendi. Alpay Mermer Madencilik bu süreçten nasıl etkilendi?
Biz Alpay Mermer Madencilik olarak pandemi sürecinden üretim ve satış olarak negatif etkilenmedik. Bu süreçte üretim ve satış olarak artış ivmemiz devam etti. Firmamıza hem makine alımı konusunda diğer alanlarda yatırımlarımızı yapmaya devam ettik.
2021’in ilk aylarindayız. 2021’de Alpay Madencilik neler yapacak? bu yıl ne kadarlık bir üretim hedefliyorsunuz?
2021 yılı Alpay Mermer Madencilik’in kuruluşunun 25. Yılı olması sebebiyle bizim için ayrı bir önem arzetmektedir. Bu seneki öncelikli hedefimiz katma değerli ürün üretimimizi gecen yıllara nazaran daha da arttırmaktır. Kendimize belirlediğimiz üretim hedefimiz gecen yılın üretimin miktarının %15 fazlasıdır. Bölgemizin mermerini ve Türk mermerini dünyada hakettiği yere getirmek, hem fiyat hem de kalite anlamında bir ivme yakalamak firmamızın esas hedefleri arasındadır. Ayrıca üretimimizi artırırken, üretim sırasında ortaya çıkan atıklarımızın değerlendirilmesi, bunların da katma değer katılarak farklı sanayi kollarında kullanılabilmesi için somut adımlar atmaya başladık. Sürdürülebilir madencilik, çevreye duyarlılık ve karbon ayak izimizin en aza indirilmesi için yaptığımız araştırmalar ve yoğun çalışmalarla bu sene hem bölgemize hem diğer firmalara örnek olabilmeyi hedefliyoruz.
Türkiye’deki madencilik sektöründe ne gibi zorluluklarla karşılaşıyorsunuz? sizce sektörün sorunlari neler?
Madencilik sektöründeki sorunlarımızın en basında birim üretim maliyetlerimizin cok yüksek olusu gelmektedir. Madencilik Sektöründe, özellikle izin prosedürleri, mülkiyet sorunları, orman mülkiyet bedellerinin yüksekliği de üreticileri zorlayan sorunlardır. Çok tehlikeli iş kapsamında olan madencilik sektörünün riski yüksek olmasına ve desteklenmesi gerekmesine rağmen vergi yükü diğer sektörlerden de daha fazladır. Bu sebeple gerek sektörün STK’ları olarak gerekse Alpay Mermer Madencilik olarak kamu otoriteleriyle ve çevre firmalarla görüşmelerimiz, yeni fikir arayışlarımız devam edecektir.
İhracat firması olarak ise ülke ekonomimize katkıda bulunmak, ülkemize döviz girdisini yükseltmek ve Türkiye’nin mermer denilince akla ilk gelen ülke olmasını sağlamak misyonumuzdur.